"Ima više modela sporazuma, ali za tango treba dvoje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoje različiti modeli obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.02.2018.

12:15

Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Prema njegovim rečima, taj dokument je pogled u budućnost koji treba da reši aktuelne probleme.

"Mnogo je različitih modaliteta, ja sam za to da ne bežimo od rešenja i da ne održavamo zamrznute konflikte, ja sam za to da nemamo problema i da naše probleme ne ostavljamo deci. Znam da ovo ne voli niko da čuje, ali to jeste pogled u bućnost i odgovoran pristup", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, pojedine zemlje predlažu model dve Nemačke, dok druge smatraju da bi Srbija i Kosovo trebalo da reše svoje odnose pre potpisivanja sporazuma.

"Za tango je potrebno dvoje, potrebno je da i neki drugi razumeju da moraju da učine kompromise, a ne samo Srbija, da bi imali dogovor moraju obe strane da budu podjednako nezadovoljne, ili bar pomalo zadovoljne", kazao je on.

Upitan šta je realno očekivati, Vučić je odgovorio da je uspeh ako se do dogovora dođe. "Ako ne dođe do dogovora, to je još mnogo izgubljenog vremena za Srbiju i Srbe", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da je protivljenje Španije za dalje integracije Kosova "odlčna poruka španskog naroda" i najavio da će španski kralj Felipe posetiti Srbiju.

On se osvrnuo i na posetu Kosovu tokom koje je u Lapljem selu razgovarao sa građanima, navodeći da će za sedam dana biti gotova analiza šta je sve od obećanog i urađeno.

Đurić: Države članice EU nemaju usaglašen stav

O pravno obavezujućem dokumentu danas je govorio i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je precizirao da još ne postoji nešto što bi bio usaglašen pravno obavezujući dokument, koji se očekuje da Beograd potpiše sa Prištinom na putu ka EU.

"Države članice nemaju usaglašen stav po tom pitanju", rekao je Đurić na pitanje novinara šta podrazumeva pravno obavezujući dokument.

"Vrlo je teško reći šta je pravno obavezujući dokument, jer države članice EU nemaju usaglašen stav po tom pitanju. Ali, ako ga budu u nekom trenutku imale i kada ga budu imale i kada nam ga budu predstavile, mi ćemo se o tome izjasniti", rekao je Đurić novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: