Tajani: Poruka iz EU - prepoznajemo napredak Srbije

Predsednik EP, koji boravi u Beogradu, izjavio da je poruka koju donosi iz EU da Unija prepoznaje napredak Srbije i da je važno da se Srbija približi EU.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

11:05

Tajani: Poruka iz EU - prepoznajemo napredak Srbije
Tanjug, Tanja Valiæ

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani u zvaničnu posetu Beogradu stigao je sinoć, a danas je razgioarao sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Kako je rakao, važno je da velika zemlja kao što je Srbija ima parlament koji je "protagonista tih dešavanja", kao i da je važna parlamentarna diplomatija između EU i Srbije. "Mislim da smo na dobrom putu", istakao je Tajani, i dodao da je Srbija velika Evropska zemlja u smislu kulture, tradicije i identiteta, što joj, dodao je, olakšava približavanje do kog će, nada se, doći što pre.

Predsednik EP je istakao da je u situaciji kakva je na Balkanu uloga Beograda izuzetno važna, jer, ocenio je, stabilan Balkan znači i stabilnu EU. Objasnio je da je šestomesečno predsedavanje Bugarske prilika da EU još više unapredi odnose sa važnim balkanskim zemljama. "Imamo problem sa stranim ratnicima, terorizmom i ilegalnim migracijama", rekao je Tajani i dodao da je potrebno posebno obratiti paznju na te globalne teme.

Tajani je rekao i da EU gleda Srbiju kao značajnu u smislu ekonomske saradnje i izrazio nadu da će evropske firme pomoći Srbiji da smanji nezaposlenost, naročito medju mladima, i da se na taj način ojačaju dobre veze sa EU.

Kako je naveo, s predsednicom skupštine razgovarao je i o Kosovu, primetivši da je po tom pitanju važno da EU vidi "progresivno smanjivanje napetosti" i nastavak saradnje. "U italiji se kaže - po jutru se dan poznaje, a ovaj dan je sudeći po jutru, dobro počeo", zaključio je Tajani, koji je najavio da će u Srbiju uskori doći i Donald Tusk i Žan Klod Junker, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je poseta predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija od velikog značaja za Srbiju, region, zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja EU, ali i za samu EU. Tajani je, kako je navela, istakao značaj Srbije kao važnog faktora i ključa stabilnosti u regionu, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

Gojković je naznačila da se posle dužeg vremena tema proširenja u EU nalazi medju prioritetima u bugarskom predsedavanju i naglasila da je prvi spoljno-politički cilj Srbije da postane punopravna članica EU. "Zadovoljstvo nam je što će početkom iduće nedelje biti predstavljena strategija proširenja EU koja se odnosi na budućnost članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU. Srbija polaže velike nade u strategiju i da će njeni napori u ovom procesu biti prepoznati", istakla je Gojković.

Dodala je da će u ovom važnom dokumentu biti precizirani vremenski okvir pristupanja. Predsednica Narodne skupštine zahvalila je Tajaniju na prilici da se razgovara o saradnji između nacionalnog i evropskog parlamenta, ekonomskoj saradnji i saradnji u okviru procesa evorpskih integracija. "Na današnjoj konferenciji o investicijama, rastu i zapošljavanju biće potpisani ekonomski sporazumi, a uloga parlamenta je značajna u tome, jer ćemo kroz parlament te sporazume ratifikovati", navela je Gojković i dodala da Tajani insistra na ekonomskoj saradnji Srbije i EU.

Teme razgovora sagovornika, kaže Gojković, bile su i uloga Skupštine u procesu evropskih integracija, značaj kontrole izvršne vlasti, jačanje kapaciteta parlamenta, ali i pitanje Kosova i Metohije.

"Srbija i Beograd očekuju da vlasti iz Prištine budu posvećene Briselskom sporazumu, kao što je Srbija posvećena, a naš prioritet u tim dijalozima jeste formiranje Zajednice srpskih opština", zaključila je Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: