Zagreb: Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić je u Ministarstvu spoljnih poslova te države odbila da primi protestnu notu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

12:11

Zagreb: Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu
Ilustracija: Thinkstock

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv nedavnog sukoba u Sonti nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Vučić o incidentu u Sonti: Izmislili međunacionalni napad

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a R. Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji.

Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos, navodi Ministarstvo.

"Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona", zaključuje Ministarstvo u saopštenju.

U nedelju 24. decembra nešto posle ponoći, posle verbalnog konflikta, došlo je do tuče u Sonti u kojoj je učestvovalo više lica. Pripadnici MUP u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su izazavali tuču u kojoj je učestvovalo više lica.

Policijska uprava Sombor saopštila je potom da incident nije bio nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je međutim napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti i najavio protestnu notu Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: