"Novosti": Dogovor Vučića i Putina u četiri tačke

"Novosti" pišu da su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, u razgovoru u Moskvi "izbistrili" najvažnije tačke u odnosima dve zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2017.

09:44

Tanjug

Najvažnija postignuta saglasnost, navodi list, jeste da će se u dijalog o Kosovu, ako SAD uđu u njega, uključiti i Rusija.

To je juče iz Moskve poručio i predsednik Srbije, iznoseći nove detalje razgovora koji je prekjuče imao sa prvim čovekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Tokom srdačnog susreta u Kremlju, prema saznanjima "Novosti", izbistrile su se najvažnije stajne tačke za odnose dveju zemalja u budućnosti:

- Rusija će čvrsto zastupati pozicije Beograda u vezi sa konačnim statusom KiM

- Moskva je, kao proizvođač, načelno dala saglasnost da naša država može da pregovara sa Belorusima o kupovini PVO sistema S-300

- Srbija je zvanično pozvana da učestvuje u projektu "Turski tok" čime bi obezbedila energetsku sigurnost

- Naša zemlja se obavezala da i dalje u međunarodnoj areni drži stranu Rusiji, štiteći time i svoje interese, što podrazumeva i da neće uvoditi sankcije Moskvi.

S ovim kapitalnim "prtljagom" Vučić se vraća u Beograd, odlučan da zadrži kurs nezavisne Srbije koja samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. Dogovor u raskošnim odajama Kremlja mogao bi vrlo brzo da odjekne, jer se u sledećoj godini očekuje raspetljavanje zamršenog kosovskog čvora, navode "Novosti".

List tvrdi da je Vučić direktno pitao Putina da li bi Rusija mogla da bude posrednik u slučaju proširivanja formata dijaloga o KiM, a predsednik Putin se s tim saglasio.

Predsednik je obrazložio da, iako još nema zvanične priče o uključenju novih aktera u dijalog, Beograd samo traži ravnopravan odnos po tom pitanju i da o ovoj temi nije moglo da se govori ranije, jer nije postojalo zeleno svetlo ruskih državnih organa.

"Na nama je bilo da pitamo Ruse i postigli smo neku vrstu dogovora. Svakog dana albanska strana insistira na uključenju Amerikanaca. Oni traže, ali niko nije odobrio. Ako bi neko rekao da moraju da uđu u pregovore i Amerikanci, mi bismo rekli da će morati još neko. To bi obezbedilo da pregovori imaju validnost", naveo je Vučić.

Iz Kremlja juče nisu želeli da komentarišu moguću posredničku ulogu Rusije u pregovorima o Kosovu, a portparol Dmitrij Peskov je rekao da je "tema Kosova ozbiljno obrađena tokom rusko-srpskih razgovora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: