Ekspresno imenovan direktor Karlovačke, nastavnici protiv

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dao je saglasnost za imenovanje novog direktora Karlovačke gimnazije iako se nastavničko veće protivi, piše 021.rs.

Izvor: Beta, 021.rs

Subota, 18.11.2017.

10:49

Ekspresno imenovan direktor Karlovačke, nastavnici protiv
Foto: Getty Images

bude profesor fizičkog, rukometni trener i prethodni vršilac dužnosti Radovan Kovačević,

Portal navodi da je Sekretarijatu za odluku da se imenuje bivši v.d. direktora Radovan Kovačević, profesor fizičkog i rukometni trener, bio potreban samo dan i po.

Kovačevića je za direktora predložio Školski odbor, uprkos većinskoj odluci Nastavničkog veća da se za direktora imenuje filolog Milan Đurišić.

Prethodne konkurse za direktora škole, pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš poništavao je svaki put kad je predloženo da direktor bude Milan Đurišić.

"Neverovatno brza odluka Njilaša stigla je u školu pre nego što su nastavnici uopšte videli zapisnik sa sednice školskog odbora", navodi 021.

Dve profesorke Karlovačke gimnazije Jelena Petrović i Radmila Šerbedžija, pismeno su zatražile od pokrajinske inspekcije da hitno poseti školu zbog, kako su navele, "niza nepravilnosti" u radu v.d. direktora Radovana Kovačevića.

"Napominjemo da na sednici Školskog odbora održanoj 15. novembra, naš prigovor nije stavljen na dnevni red, te da je Školski odbor glasao o izboru za direktora ne uzevši u obzir odluku Nastavničkog veća kao ni dostavljeni prigovor. Ističemo da je jedan član Školskog odbora konstatovao da postoje propusti u radu konkursne komisije te da izbor za direktora nije sproveden u skladu sa zakonom", navele su one u dopisu pokrajinskoj inspekciji.

One su optužile direktora da je dozvolio diskriminaciju učenika i profesora u nekoliko navrata, zatim da nastavničko veće nema uvid u osnovne dokumente i akta škole, kao i za nelogične rasporede radnih sati zaposlenih i za slučajeve mobinga.

Jelena Petrović kazala je za 021 da joj je "neverovatan" način na koji je Radovan Kovačević postao direktor, ali i način na koji je bivša direktorka Slavica Šokica sada postala pomoćnica direktora, iako je javnosti poznata jer je smenjena zbog skandala sa proterivanjem jedne učenice iz škole.

"Iako je ovde jasno da režim gura te ljude, nejasno je da oni nemaju nikoga kompetentnijeg da postave na čelo Karlovačke gimnazije", ocenila je Jelena Petrović.

Nastavni i nenastavni kolektiv u maju se obratio javnosti otvorenim pismom i tvrdnjama da vlast u školu nasilnim putem pokušava da "zavede sopstveni red", postavi svoje članove, na štetu ugleda Karlovačke gimnazije, njenih đaka i njihovih roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: