Novi sistem za ulazak u EU od 2020.

Evropski parlament podržao je na plenarnoj sednici u Strazburu uspostavljanje elektronskog sistema ulaska i izlaska (EES) za državljane "trećih zemalja".

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2017.

16:21

Novi sistem za ulazak u EU od 2020.
Foto: Gettyimages

Taj sistem trebalo bi da ubrza provere na spoljnim granicama šengenskog prostora.

Kako se navodi, novi zajednički elektronski sistem, koji će postati operativan 2020. godine, registrovaće informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica, vreme, datum i mesto ulaska i izlaska kao i odbijanja ulaska u šengenski prostor, prenosi Hina.

Sistem će se primenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Šengen, kao i za one kojima ne trebaju vize, a trebalo bi da omogući da se lako ustanovi prekoračenje dopuštenog kratkotrajnog boravka, do 90 dana u razdoblju od šest meseci.

Podaci bi trebalo da se čuvaju u periodu od tri godine, a za one koji prekoračuju dopušteni boravak pet godina, a kako se navodi moći će da se koriste za prevenciju, otkrivanje i istragu terorističkih napada i drugih kriminalnih dela, a biće dostupni graničnim i viznim vlastima u zemljama članicama.

EES će moći da koriste zemlje koje u potpunosti primenjuju šengenska pravila ili zemlje članice koje su prošle šengensku evaluaciju i imaju pasivni pristup Viznom informacionom sistemu (VIS).

To znači da će Bugarska i Rumunija moći da učestvuju u EES-u, a Hrvatska će to moći nakon što uspešno prode evaluaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: