Info / Svet 1

Švajcarska za mirno rešavanje katalonske krize

Ženeva -- Vlasti Švajcarske saopštile su da su u kontaktu sa stranama u sukobu u Španiji radi pronalaska mirnog rešenja krize u Kataloniji.

Izvor: Beta
Ilustracija: Thinkstock

Međutim, kako navode, za sada nisu ispunjeni uslovi za olakšavanje dijaloga.

"Švajcarska je u kontaktu s dve strane, ali uslovi za olakšavanje dijaloga za sada nisu ispunjeni", izjavio je Frans presu portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Tilman Renc ne navodeći druge detalje.

Referendum o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra pokrenuo je političku krizu u Španiji, jer centralne vlasti odbacuju to glasanje dok regionalne vlasti najavljuju jednostrano poglašenje nezavinosti Katalonije od Španije.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon zatražio je dan posle glasanje međunarodno posredovanje u rešavanju krize, ali španske vlasti odbacuju posredovanje dok Katalonija ne odustane od secesije.

"Situacija u Kataloniji unutrašnje je pitanje Španije i mi ne zauzimo stav o unutrašnjem pitanju neke zemlje", rekao je Renc i dodao da švajcarska diplomatije ohrabruje "poštovanje pravne države i mirno rešavanje svakog problema putem dijaloga".

Komentari 1
Čitajte
Pošalji komentar