Četvrtinu granice Slovenije i Hrvatske pokriva žica

Na kopnenoj granici s Hrvatskom dugoj 671 km dosad je sa slovenske strane postavljeno 116 km tzv. "tehničkih prepreka" za sprečavanje ilegalnih prelazaka.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

15:29

Četvrtinu granice Slovenije i Hrvatske pokriva žica
Foto: Thinkstock

To je izjavila ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar.

Ona je to poručila u pismenom odgovoru na poslaničko pitanje, prenosi Hina.

Postavljanje ograde od tzv. žilet-žice Slovenija je počela na jesen 2015, a kako sa smirenjem migrantkse krize, deo prepreka zamenjen je tzv. panel-ogradom zelene boje.

Na granici je trenutno 53 kilometra panel ograde i 113 kilometara žilet-žice, najviše na mestima pogodnim za ilegalne prelaske.

Prema navodima ministarke, uz granicu sa policijom sarađuje i vojska i to zbog učinkovitije zaštite zelene granice s Hrvatskom koja je ujedno i spoljašnja granica Šengenske zone.

U prvih osam meseci ove godine po podacima slovenačkog Ministarstva unutrašnih poslova na toj granici je registrovano više od 1.275 ilegalnih prelazaka, a među njima je bilo najviše Avganistanaca (498).

Slovenački premijer Miro Cerar u petak je na marginama neformalnog evropskog samita u Talinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao i o pitanju Šengena.

Zona Šengena obuhvata 26 država članica EU i funkcioniše kao područje jedne države, sa tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Tu praksu delimično su ukinule pojedine države članice EU zbog velikog talasa migracija, pa su uvele i unutrašnje kontrole.

Slovenija želi da ostane deo šengenskog prostora, ali se energično protivi postavljanju granične kontrole na unutrašnjim granicama država koje su deo tog prostora i stalnog produbljivanja mera unutrašnje kontrole, rekao je Cerar u Talinu.

On je tom prilikom trvdio da Slovenija dobro kontroliše svoje granice.

U šengenskoj zoni osim Bugarske i Rumunije nije ni Hrvatska, čiji bi ulazak mogla da blokira Slovenija zbog hrvatskog neprihvatanja arbitražne presude o granici, zaključuje agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: