Sreda, 27.09.2017.

21:21

Direktor škole u Zemunu se povukao; Ministarstvo: Dogovor

Učenici Osnovne škole "Svetozar Miletić" u Zemunu u četvrtak će se vratiti u školu, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: B92, Tanjug

Direktor škole u Zemunu se povukao; Ministarstvo: Dogovor
Foto: B92

Kako nezvanično saznajemo, direktor škole Miroljub Mosurović se povlači sa te funkcije, što nije navedeno u saopštenju Ministarstva, a kao kompromisno rešenje školu funkciju će morati da napusti i novopostavljeni v. d. direktora Miloš Gačić.

Dogovor je postignut na sastanku sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavka Gaka sa bivšim direktorom škole Miroljubom Mosurovićem i roditeljima učenika.

Iz Saveta roditelja za B92.net nezvanično kažu da direktor škole Miroljub Mosurović “nije podneo ostavku, već se povlači i njegovo razrešenje ostaje na snazi“, kao i da je dobio čvrsta uverenja da neće biti tehnološki višak.

Oni su potvrdili i da v. d. direktora Miloš Gačić takođe neće obavljati tu funkciju. “Novog v. d. direktora bira kolektiv, predložiće svoje kandidate, a ministar će da izabere najbolje jer ipak ne može bilo ko da bude direktor, postoje neka bodovanja... Novi školski odbor će biti formiran u najkraćem mogućem roku“, kažu iz Saveta roditelja.

Mosurović je u obraćanju roditeljima i građanima ispred škole nakon sastanka izjavio da će kada bude raspisan konkurs za novog direktora on konkurisati.

“To je jedna od opcija, ali mi to ne možemo da znamo, konkurs tek treba da se obavi, treba novi zakon da stupi na snagu... Postoji ta mogućnost. Ljuba je takođe dobio čvrsto uveravanje da neće biti tehnološki višak, već da će dobiti odgovarajuće mesto u skladu sa njegovom strukom“, rekli su nam iz Saveta roditelja.

U OŠ "Svetozar Miletić" od 1. septembra nastava se nije normalno održavala zbog protesta roditelja i zaposlenih koji nisu želeli da prihvate odluku o razrešenju direktora Miroljuba Mosurovića.

Rešenje je 28. avgusta doneo ministar prosvete Mladen Šarčević, pošto je zbog protesta roditelja poništio prethodno rešenje, doneto u martu.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je dogovor postignut nakon pregovora koji su u školi započeti jutros, a u kojima je učestvovala i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološokog razvoja Vesna Nedeljković.

Nedeljkovićeva je poručila da zakoni moraju da se poštuju, da sistem ima svoja pravila i da je zadovoljna što je i bivši direktor Mosurović večeras interes dece stavio na prvo mesto.

”Ministarstvo je sve vreme pregovora insistiralo na očuvanju atmosfere dobrih međuljudskih odnosa u školi, jer je to veoma važno za okruženje u kojem deca uče”, naglasila je Nedeljkovićeva, navodi se u saopštenju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je ranije najavljivao da će u četvrtak prošle nedelje saopštiti mere koje će Ministarstvo preduzeti protiv škole "Svetozar Miletić", ali do toga nije došlo.

Novinarka O2 i B92 Sanja Ignjatović Eker pokušala je potom da postavi Šarčeviću pitanje o zemunskoj školi i nije uspela, a nakon drugog pokušaja Šarčević je rekao: "I ja imam ćerku novinarku, pa nije tako nevaspitana".

U četvrtak su OŠ "Svetozar Miletić" posetili predstavnici Ministarstva prosvete, kada je najavljeno još kontrola.

Potom je u znak protesta škola branjena "živim zidom", a kako je to izgledalo možete pogledati - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: