Aktuelno 8

15.05.2024.

14:57

Sraman tekst albanskih medija o srpskom glumcu Nenadu Jezdiću

U utorak su vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” Zvezdara teatra bude prevezena na Kosovo i Metohiju.

Izvor: B92.net

Sraman tekst albanskih medija o srpskom glumcu Nenadu Jezdiću
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Glumac Nenad Jezdić, koji igra u monodrami, i čitava ekipa, zaustavljena je na Jarinju. Oni su imali svu neophodnu prateću dokumentaciju i specifikaciju opreme, ali bez obzira na to nije im bio dopušten ulazak.

Time je ansambl Zvezdara teatra sprečen da izvede komad "Knjiga o Milutinu", koja je sinoć trebalo da se igra u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, a večeras u Leposaviću.

Danas je na portalu RKS News objavljen tekst o protagonisti ove predstave Nenadu Jezdiću pod naslovom "Srpskom glumcu Nenadu Jezdiću zabranjen je ulazak u Republiku Kosovo".

U ovom tekstu navodi se da je ovom dramskom umetniku zabranjeno da uđe na teritoriju južne pokrajine jer ne priznaje tzv. Kosovo.

"Nenad Jezdić je glumac i srpski nacionalista koji je neprekidno negirao nezavisnost Republike Kosovo. 

Dana 21. februara 2008. godine u Beogradu su ispred Skupštine u organizaciji Vlade Srbije održane veoma velike demonstracije pod nazivom "Kosovo je Srbija", na kojima je učestvovalo više stotina hiljada ljudi, među kojima i glumac Nenad Jezdić.

On dosledno izražava svoje protivljenje nezavisnosti Kosova kroz vatrene nacionalističke primedbe, ali je zbunjen zašto mu nije dozvoljen ulazak", navodi se u tekstu ovog portala.

Podsetimo, srpski glumac Nenad Jezdić oglasio se juče nakon zabrane ulaska i istakao da je ovakvo ponašanje sramno.

"Najblaže rečeno ovo je tužno. Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu. Ovo je necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni.

Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike, sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama.

Radovalo bi me da i ljudi Albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora.

Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu ovo je izuzetno primitivno", stoji u komentaru Jezdića koji je poslao medijima, prenele su Novosti.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

19 h

Podeli: