Ako Kim odobri: Četiri hvasonga lete preko Japana do Guama

Pjongjang -- Državni mediji Severne Koreje objavili su detalje o planiranom raketnom napadu na Guam koji bi trebalo da se desi sredinom avgusta.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Napad bi, kako se navodi, uključivao četiri rakete ispaljene preko Japana i sletanje unutar nekoliko desetina kilometara na teritoriju SAD.

U nastavku oštrih reči sa zvaničnicima SAD, severnokorejski mediji naveli su da će detaljan plan napada biti predstavljen do sredine avgusta, prenosi “Rojters“.

Plan uključuje lansiranje četiri rakete hvasong-12 koje bi “preletele nebo iznad Šimana, Hirošime i Kočija“, rekao je general Kim Rak Gjom.

Rakete bi trebalo da lete “3.356 kilometara za 1.065 sekundi pre nego što dođu do obala Guama, a sleteće oko 30 kilometara od obale, ako plan odobori Kim Džong Un".

Pjongjang je takođe “ismejao“ obećanje Donalda Trampa da će na pretnje Severne Koreje odgovoriti “vatrom i besom“.

Komandant raketnih snaga Severne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove pretnje "prilično idu na živce".

Guam je ostrvo u Tihom okeanu, koje je dom za oko 163.000 ljudi, američke vojne baze i strateške bombardere.

Hvasong rakete su severnokorejske rakete srednjeg i dugog dometa.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je da bi njegova zemlja mogla da obori severnokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao pretnju za tu državu, navodi agencija AP.

Prema njegovim rečima, Japan bi u slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na "kolektivnu samoodbranu" i aktivira sistem raketne odbrane i razarač "Egis".

Svet

strana 1 od 12984 idi na stranu