Izetbegović trži da se "zaustavi" Dodik

Sarajevo -- Bošnjački član Pedsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao predsedstavnike međunarodne zajednice u toj državi da reaguju, sankcionišu i zaustave Milorada Dodika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Izetbegović je naime tražio da se zaustavi "višegodišnje anticivilizacijsko, antidejtonsko i protivustavno delovanje" predsednika RS.

Izetbegović je ocenio da su poslednje izjave Dodika o bošnjačkim povratnicima najopasnije izjave jednog visokorangiranog zvaničnika u BiH. Već skoro deceniju Milorad Dodik podriva stabilnost, remeti sigurnost, koči napredak i unosi nemir u javni život Bosne i Hercegovine.

On negira genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, preti otcepljenjem entiteta RS, organizuje neustavne referendume, uskraćuje prava povratnicima u RS, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti države, njenih naroda i građana", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenele su agencije.

Dodik je, naime, na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, za bošnjačke povratnike u Podrinje rekao da su se "vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu".

"Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci, starosedeoci Podrinja, su okupatori. Etničko čišćenje i genocid počinjen nad njima je pozitivan, a njihov povratak u skladu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom Bosne i Hercegovine je ponovna okupacija i treba je sprečiti. Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Mirovnog sporazuma. Ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko delovanje, počinivši krivično delo", kazao je Izetbegović.

U pismu međunarodnim institucijama Izetbegović je upozorio kako je "krajnje vreme da konkretnim i odlučnim merama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak Bosne i Hercegovine najozbiljniju i rastuću pretnju".

Region

strana 1 od 3487 idi na stranu