Mekalister: Pravila oko Rusije važiće i za Srbiju

Orijentacija Srbije ka Evropi, kao i eventualnom članstvu u EU, ne isključuje srdačne odnose sa ostalim zemljama u svetu, uključujući i Rusiju.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju.

"Istovremeno, od država koje žele da se pridruže EU očekuje se da se usklade sa osnovnim načelima zajedničke spoljne politike. To, naravno, važi i za Srbiju", kazao je Mekalister za "Večernje novosti", odgovarajući na pitanje može li Srbija da održava dobre ekonomske i političke odnose sa Rusijom i istovremeno napreduje na putu ka EU.

"Srbija na pravi način korača ka članstvu u EU. Novi izveštaj EP o Srbiji navodi više konkretnih oblasti u kojima je Vlada sprovela dalekosežne reforme usmerene ka ispunjavanju uslova za članstvo. Usvojeni su podsticaji za otvaranje novih radnih mesta i promene u ekonomiji u cilju modernizacije nacionalne privrede Srbije i omogućavanja njenog približavanja najvećim ekonomijama u Evropi. Vlada je takođe marljivo radila na poboljšanju saradnje sa susedima, doprinoseći tako većoj stabilnosti u regionu", naglasio je on.

Mekalister nije mogao da precizira kada će biti završen proces pristupanja Srbije Eu, ali je rekao:

"U svetlu do sada postignutog napretka, Srbija može s poverenjem da gleda prema svojoj evropskoj budućnosti".

Politika

strana 1 od 8359 idi na stranu