"Ako Makron pobedi – Evropa će dobiti svoju vojsku"

Francuska bi mogla biti vodeća sila u uspostavljanju evropskih vojnih snaga ako Emanuel Makron pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

22:43

Getty Images

To se navodi se objavljenom izveštaju organizacije "Prijatelji Evrope" (Friends of Europe).

Stručnjaci i analitičari ove ugledne organizacije istraživali su opcije razvoja bezbednosnog i odbrambenog sektora u Francuskoj, koji će imati ključni uticaj na budućnost Evropske unije i Evrope u celini.

"Francuska je najvažnija za odbranu Evrope. Nakon izlaska Velike Britanije, ona će biti jedina nuklearna sila u EU i jedina stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Pravac koji Francuska odabere oblikovaće perspektivu cele Unije u narednim godinama", navodi se u studiji.

Naglašava se i uloga francuskih vojnih snaga tokom prethodnih decenije, posebno u operacijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te ističe da će u budućnosti ona postati i mnogo važnija, uprkos činjenici da je njen uticaj u EU u padu u odnosu na Nemačku, zbog ekonomske stagnacije Francuske i uspona Berlina.

"Ali, Francuska je vojno angažovana u svetu više nego ijedna druga članica EU", navedeno je u izveštaju, koji prenosi Fena.

Nakon niza terorističkih napada u Parizu 2015. godine glavno pitanje bezbednosti u Francuskoj postala je borba protiv terorizma. Cinici iz SAD su zaključili da je to odgovor Francuskoj koja se protivila vojnoj akciji u Iraku 2003. godine, kaže se u dokumentu.

Građani očekuju jačanje unutrašnje bezbednosti, ali stručnjaci upozoravaju da se ni bitka na međunarodnom planu ne sme zapostaviti, smatraju eksperti organizacije "Prijatelji Evrope", analizirajući i mogućnosti i pravce jačanja francuske vojne moći.

Danas je Pariz neizostavan partner SAD u vojnim akcijama u Africi i na Bliskom istoku ali, kako navodi studija, temelj za francusku odluku o tome kojim pravcem će krenuti biće "četiri jahača apokalipse": Tramp, Bregzit, Putin i Islamska drzava, a u manjoj meri Turska.

"Budući predsednik Francuske će se morati suočiti sa neizvesnostima na globalnom planu i dugoročnim rizicima. Stoga postoje četiri moguća scenarija od kojih svaki nosi svoje mane i pozitivne strane", navedeno je u izveštaju.

Prvi scenario bi od Francuske napravio "usamljenog vuka" koji bi razvijao svoj sistem odbrane i fokusirao se na svoje granice i bezbednost, neovisno od međunarodnih partnera. Ukoliko bi pobedila Marin le Pen, ovo je najverovatniji scenario.

Međutim, ako Makron pobedi, Francuska bi mogla biti lider u formiranju evropskih bezbednosnih snaga, faktički - vojske koja bi se angažovala tamo gde NATO nije spreman.

Bila bi to stalna vojna struktura koja bi zahtevala zajedničko finansiranje. Druge moguće opcije su bilateralno povezivanje Francuske sa pojedinim članicama, Nemačkom, Italijom, Španijom ili Poljskom, te jačanje "evropskog krila" NATO-a.

Uprkos tome što će biti važan i ishod parlamentarnih izbora u junu, odluka o budućnosti će zavisiti ponajviše od novog šefa Jelisejske palate.

Mnogi, navodi se u studiji, još nisu svesni koliko će pravac koji Francuska odabere u pogledu odbrane imati posledica ne samo po njene građane, nego i po celu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: