"Pamtimo zločin u Štrpcima": Imena žrtava u Beogradu FOTO

Beograd -- Mirovna akcija povodom 24. godišnjice zločina u Štrpcima održana je u Beogradu ispred ulaza u Glavnu železničku stanicu.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Sa beogradske železničke stanice 27. februara 1993. je krenuo voz broj 671 na relaciji Beograd - Bar iz koga su pripadnici formacije Vojske Republike Srpske oteli u stanici Štrpce u BIH 18 Muslimana, jednog Hrvata i jednu nepoznatu osobu koje su potom ubili u blizini Višegrada.

Mirovnu akciju "Pamtimo zločin u Štrpcima" organizovali su Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji su predstavnici nosili slike sa imenima žrtava.

Okupljeni su nosili i transparente "Pamtimo zločin u Štrpcima", "Oteti i ubijeni", "Odavde je krenuo voz smrti 671" a zatražili su od nadležnih u Srbiji da potvrdi optužnicu protiv osumnjičenih za taj zločin.

Zahtevaju i da se na ulazu u beogradsku Glavnu železničku stanicu postavi spomen-ploča sa imenima ubijenih, kao i da njihove porodcie dobiju pravičnu odštetu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Organizatori akcije zahtevaju od nadležnih u Srbiji da budu kažnjeni ne samo neposredni izvršioci već i nalogodavci i inspiratori tog zločina, rekao je novinarima predstavnik Žena u crnom Miloš Urošević.

Predstavnik Inicijative za ljudska prava Marko Milosavljević je naveo da su zahtevi nevladinih organizacija već više od dve decenije isti i da i danas ponovo traže da se sudi odgovornima.

Okupljeni su delili flajere u vidu simboličnih voznih karata sa imenima žrtava, koje su u 15.48 otete u Štrpcima, a potom ubijene i bačene u Drinu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Žrtve tog zločina su bili Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Za taj zločin samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, a do sada su nađeni ostaci tela samo četiri žrtve.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine sudi se desetorici optuženih.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je u martu 2015. optužnicu protiv pet osoba, ali je sud do danas nije potvrdio već ju je nekoliko puta vraćao Tužilaštvu na dopunu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

strana 1 od 9 idi na stranu