Jeremić: Regionalna politika mora da se vodi hladne glave

Beograd -- Budući kandidat za predsednika Vuk Jeremić izjavio je da su mir i saradnja u regionu preduslov za ostvarenje vitalnih nacionalnih interesa Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: CIRSD
Foto: CIRSD

Osim toga, Jeremić je rekao i da regionalna politika mora da se vodi hladne glave, u interesu Srba u regionu i privrede Srbije.

"Uveren sam je to politika koja je dobra ne samo za građane Srbije i naše sunarodnike u regionu, već i za sve koji sa nama dele ovaj prostor", rekao je Jeremić koji je najavio da će se kandidovati na predstojećim izborima za predsednika Srbije.

U intervjuu udruženju "Krajišnici", objavljenom na Fejsbuku, Jeremić je izrazio nadu da "nove generacije neće dozvoliti da budu izmanipulisane kao njihovi očevi koji su gurnuti u rat iz kojeg je pošten svet izašao kao sirotinja, a ratni profiteri kao politički lideri i biznismeni".

Jeremić je rekao da u regionu ima mnogo nerešenih problema i upozorio na "pogubnu političku praksu da se ti problemi usložnjavaju u svrhu izbornih manipulacija".

"To je neodgovorno igranje vatrom i tome ću se suprotstaviti", kazao je Jeremić.

On je još rekao da će, ako bude izabran za predsednika, "odlučno raditi" na rešavanju prava izbeglih i prognanih, i voditi računa o njihovom statusu i pravima jer je to "moralni, pravni i politički dug koji Srbija ima prema njima".

Jeremić je kazao da će se zalagati za formiranje Saveta izbeglica s prostora bivše SFRJ, koji bi bio partner Savetu za Srbe u regionu, kojim predsedava predsednik Srbije.

"Insistiraću na sprovođenju svih domaćih i međunarodnih akata koji štite prava izbeglica, među njima i Bečkog sporazuma o sukcesiji, kojim se garantuje nesmetan pristup pravima", rekao je Jeremić.

Dodao je da zbog vođenja "neodgovorne politike, nemarnosti i neprimenjivanja donetih zakona" izbeglicama do danas nisu rešena neka osnovna egzistencijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu