Tahiri: Nema dogovora s Beogradom, sve je imovina Kosova

Do dogovora s Beogradom oko telekomunikacija nije bilo zato što prištinska strana ne prihvata da nova kompanija ima imovinu koja pripada Telekomu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

19:13

Tahiri: Nema dogovora s Beogradom, sve je imovina Kosova
Foto: Gettyimages

To je izjavila šefica prištinske delegacije Edita Tahiri po završetku dijaloga u Briselu.

Tahiri je rekla da su "sva očekivanja" bila da će se ove nedelje završiti pregovori o telekomunikacijama i krenuti njihova primene, što po njenim rečima znači da Srbija pošalje pismo Međunarodnoj telekomunikacionoj organizaciji (ITO) u kojem će reći da Kosovo može dobiti svoj pozivni broj.

"S druge strane je obaveza bila da mi možemo izdati dozvolu za ograničeni cilj i privremeno razdoblje za novu kompaniju koja bi bila registrovana na Kosovu", rekla je Tahiri.

Šefica prištinskog tima je navela da je "u postizanju konačnog dogovora bilo razlika, i to u tumačenju sporazuma, jer srpska strana traži puno pokrivanje, a ne ograničeno pokrivanje, kako to stoji u sporazumu".

"Mi nismo spremni da idemo dalje od sporazuma koji kaže da je antensko pokrivanje privremeno, a traženo je i da imovina Telekoma Kosova bude u vlasništvu te nove kompanije", kazala je Tahiri.

Ona je rekla da je prištinska delegacija to odbijla jer je reč o imovini Telekoma Kosova koja ne može biti data drugoj kompaniji.

Tahiri je rekla i da je "posrednik Evropske unije u dijalogu učinio sve u svojoj moći da se učini napredak u ovom procesu, ali, nažalost, nije bilo dogovora".

"Videćemo u budućnosti sta će se dogoditi, mogu reći da je bilo manjih važnih pomaka, ali su u pitanju dve bitne stvari i ne može se ići izvan sporazuma", kazala je Tahiri.

Ona je izrazila nadu da će biti ostvaren napredak. "Bitno da se poštuje dogovoreno i ako srpska strana bude spremna da se drži sporazuma, možemo imati rezultat", rekla je ona.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da Beograd nije prihvatio uspostavljanje presedana.

“Nismo prihvatili da naša imovina bude predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova“, naveo je Đurić. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: