"Kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije?"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da ne razume izjavu visokog zvaničnika nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Rot je izjavio da ako je Srbija odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda je Nemačka podržava u tom pravcu.

"Srbija i Rusija si tradicionalni prijatelji, ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?" zapitao je Dačić.

On je istakao da je veoma zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, ali smatra da su reči Mihaela Rota, "najblaže rečeno, neumesne i uvredljive."

Dačić je dodao da pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, već je za nas vitalno pitanje, "jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo".

"Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla?" navodi se u saopštenju.

"Navikli smo da nas svi pozivaju da prođemo katarzu i suočimo se sa svojom prošlošću, samo hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu?", istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 220 idi na stranu