"Večernji list": Špijun uhapšen dok je bežao u Hrvatsku

Zagrebački "Večernji list" piše da je hrvatski špijun kog su operativci srpske BIA uhapsili u Beogradu identifikovan kao Čedo Čolović (57), oficir u penziji RS.

Izvor: B92, Večernji.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hrvatski list, "na osnovu saznanja iz Beograda", tvrdi da je uhapšeni optužen je da je "godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine". "Večernji list" piše da je Čolović uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Hrvatska agencija Hina, "prema neslužbenim informacijama iz medijskih krugova", objavila je da je hrvatski špijun kojeg su operativci srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) uhapsili u Beogradu navodno penzionisani oficir bivše JNA i jedan od nekadašnjih zapovednika Vojske Republike Srpske Krajine.

Hina, prema tim informacijama, navodi da je u pitanju "Srbin iz Drniša" sa dvojnim državljanstvom, koji je u Srbiju je došao posle akcije "Oluja", a uhapšen je nakon što se, navodno, spremao da pobegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Hrvatska agencija navodi da je jedno od medijskih nagađanja i da su ga hrvatske obaveštajne službe "vrbovale" i da je njihovu ponudu prihvatio u zamenu za jemstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je BIA u saradnji s Tužilaštvom uhapsila jednu osobu zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo špijunaže.

Reč je o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, a koje je do 1990. godine živelo i radilo u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Osumnjičenom je za navedeno krivično delo određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu radi saslušanja, dodaje se u saopštenju.

B92 je ranije javio da su operativci BIA uhapsili stranog obaveštajca u Beogradu.

Većina medija u regionu objavila je kao udarnu vest informaciju da su operativci BIA uhapsili stranog obaveštajca u Beogradu. Opširnije u posebnoj vesti.

Hrvatski obaveštajac koji je uhapšen u Beogradu radio je za hrvatsku Vojno sigurnosno-obaveštajnu službu, naveo je Index.hr i dodao da je tokom proteklih meseci, pa čak i godina, uhapšeni obaveštajac u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA, mogli biti od posebnog interesa. Detaljnije u posebnoj vesti.

Današnjim hapšenjem hrvatskog obaveštajca započeo je špijunski rat na Balkanu, a tajming cele akcije nije nimalo slučajan, smatra Božo Spasić. Više o tome pročitajte OVDE.

strana 1 od 146 idi na stranu