Petak, 22.04.2016.

08:29

Jasenovac: "Tužna sam, dele se, neću doći"

Od službene komemoracije obeležavanja 75 godina od osnivanja logora Jasenovac odustala je i Pava Molnar, jedina preživela logorašica, prenosi „Jutarnji“.

Izvor: Jutarnji list

Jasenovac:
Foto: Youtube screenshot

Međutim, direktorka Spomen-područja Jasenovac i organizatorka komemoracije to negira.

„Da, povukla sam govor i ne želim da ga čitaju u petak na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Učinila sam to zato što nisu svi tamo zajedno. Jako sam tužna što se dele i što je sve tako ispalo“, navodi 95-godišnja Pava Molnar za zagrebački portal.

Ona je preživela ustaški logor Gradišku koji je bio deo jasenovačkog logora.

Prema planu direktorke Spomen-područja Jasenovac i organizatorke komemoracije,Nataše Jovičić, njen govor trebalo je da bude i jedini. Pava Molnar kaže da je učestvovanje u komemoraciji dogovorila s Natašom Jovičić, kao i da je početkom aprila s njom bila i kod predsednika hrvatskog Sabora Željka Rainera.

„Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemoracija mora održati tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom pristala sam da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita“, navodi Molnarova.
Međutim, kako kaže, „To je bilo pre svih ovih podela“.

„Kada sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam pre nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić“, navodi ona.
Međutim, direktorka Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić kaže da je svime „iznenađena i šokirana“. Tvrdi da je Pava Molnar pod pritiskom, da se o njenom odustanku ne zna ništa i da je prema službenom programu predviđeno da njen govor pročita glumica Branka Cvitković.

„Taj govor je kod mene, ja ga imam“, navodi Jovičićeva.

Pavu Molnar, po nacionalnosti Hrvaticu, ustaše su u februaru 1942. godine kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i odvele u logor Gradiška, koji je bio sastavni deo jasenovačkog logora. Tamo je ostala do januara 1944. godine, kada je razmenjena.

„U razmenu su mogli da uđu smao logoraši Hrvati, a Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani“, navodi Molnarova, koja je po izlasku iz logora otišla u partizane.

Zvaničnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Miroslav Kirinčić kaže da će govor Pave Molnar ,umesto na državnoj komemoraciji, biti pročitan dva dana kasnije na njihovoj komemoraciji.

Ona je to potvrdila i rekla da nema ništa ni protiv toga da se njen govor pročita i na skupu pod nazivom „Jasenovac na Trgu žrtava fašizma“ koji u petak od 17 časova organizuje Antifašistička liga pod vođstvom Zorana Pusića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: