Traže da iz razreda izbace teško bolesnu drugaricu

Još jedan slučaj vršnjačke diskriminacije i psihičkog zlostavljanja potresao je Srbiju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Ovog puta, dve učenice osnovne škole u Subotici pokrenule su peticiju kako bi njihova drugarica iz razreda, koja boluje od teške, neizlečive bolesti, bila izbačena iz razreda.

"Molim te, nemoj sutra da dođeš u školu", tako je glasila poruka koju su učenice petog razreda napisale na papiru i dale je svojoj drugarici iz razreda.

Nedugo zatim otvorile su i grupu na Vajberu, u kojoj predlažu da pomenutu devojčicu izbace iz razreda, jer boluje od retke, neizlečive kožne bolesti. Oboleli od ove bolesti poznati su kao deca leptiri. Zbog toga im je smetala.

"Nisu više razgovarale s njom i stalno je provejavalo nezadovoljstvo što je ona u tom razredu", priča Đorđija Aksentijević, majka bolesne devojčice.

Sve je počelo, kaže majka devojčice, kada je odlučeno da odeljenje u koje ide njena ćerka neće tokom nastave ići iz jedne u drugu učionicu i kabinet, jer se ona teško kreće.
"Odmah nakon što su dobile informaciju da neće menjati učionice, odnosno da neće menjati kabinete i tamo slušati nastavu, grupa devojčica je odlučilo da bi trebalo da izvrše pritisak u tom pravcu, jer oni žele da se sele. Galu su oglasile krivcem za tako nešto", kaže Đorđija Aksentijević.

U školi tvrde da su reagovali i nakon prvog incidenta sa porukom, ali i nakon pokretanja peticije na Vajberu za izbacivanje bolesne devojčice iz razreda.
Kažu i da su organizovali radionice radi razvijanja empatije učenika.

"Želimo da postignemo atmosferu u kojoj će oni shvatiti svoje greške, biti sankcionisano, ali je mnogo važnije da vide da je to što su uradili pogrešno. Ako nastupi sankcija u kojoj neko smatra da je i dalje u pravu, onda mi ništa nismo postigli", kaže Nenad Mirkov, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

S druge strane, Galina majka kaže da najviše zabrinjava to što je peticija za izbacivanje njene ćerke iz razreda pripremana baš u vreme dok se škola bavila tim problemom.

"Ne mislim ja da su deca u Subotici lošija ili da su lošija u Galinom razredu. Mislim da nije pravilno rađeno sa njima i možda je neka reakcija škola postojala, ali epilog pokazuje da je bila neadekvatna", smatra Galina mama.

Slučaj diskriminacije i psihičkog zlostavljanja u subotičkoj osnovnoj školi nije usamljen u Srbiji.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da je među osnovcima postala uobičajena praksa da na društvenim mrežama prave grupe u kojima izopštavaju i diskriminišu učenike iz razreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu