Mali dogovor EU i VB:Londonu "kočnica" za migrante

Velika Britanija i Evropska unija su postigle dogovor da Britanija može odmah da koristi "kočnicu" po pitanju isplate socijalnih davanja migrantima.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 31.01.2016.

22:46

Mali dogovor EU i VB:Londonu
foto: Beta/AP

To je saopštio portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona, a to bi značilo ograničenje beneficija za migrante na četiri godine, preneo je BBC.

Nešto ranije je objavljeno da Kameron i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nisu postigli dogovor usmeren na opstanak Britanije u Evropskoj uniji, ali su se složili da nastave razgovore.

Tusk je izašao sa razgovora u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10 u Londonu, poručivši novinarima, "nema dogovora", preneo je AP.

Kameron je rekao da se sa Tuskom složio oko "još 24 sata razgovora" pre nego objavljivanja nacrta teksta reformi.

Tema razgovora bio je predlog EU za uvođenje "kočnice" kada je reč o isplati socijalnih davanja migrantima, kao način da se izađe u susret Kameronovom cilju o ograničavanju migracije u Britaniju, naveo je Rojters.

Nalaženje načina da se zaustavi migracija je jedna od najtežih tačaka pregovora, koji, takođe, treba da otklone primedbe britanskih građana kada je reč o konkurenciji i suverenitetu.

Lideri nekoliko članica EU su rekli da će blokirati bilo koju meru koja diskriminiše njihove građane i potkopava suštinski princip slobode kretanja ljudi, na kojem počiva Unija.

Britanija i EU se nadaju da će postići sporazum u februaru, a referendum o članstvu najavljen je za 2017. Kameron i Tusk nisu uspeli da postignu dogovor o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, ali su se saglasili da nastave pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: