"Stavovi BG i PR onemogućavaju dijalog u Briselu"

Politički analitičari na Kosovu ocenili su da će suprotni stavovi Beograda i Prištine o ZSO onemogućiti nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa u Briselu.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

22:52

Default images
Getty Images

Oni podsećaju da je premijer Kosova Isa Mustafa na sednici Vlade rekao da neće prihvatiti ništa van ustavnih rešenja za statut Asocijacije/Zajednice, a da je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio o takozvanom Ustavnom sudu Kosova, iako je u sporazumu od 25. avgusta, kako se navodi, "potpisao odredbu da poslednju reč o statutu ZSO daje Ustavni sud Kosova".

Analitičar Grupe za pravne i političke studije Fisnik Korenica smatra da takvi stavovi mogu da blokiraju nastavak susreta na najvišem nivou.

"Sada će se dogoditi teško 'lomljenje pozicija'. Mustafa ne može da prihvati politički račun stvaranja asocijacije u suprotosti sa odlukom Ustavnog suda, dok, sa druge strane, Beograd želi da dovede do kraja svoje pretenzije da stvori zajednicu protivno ustavnim rešenjima i kao svoj mehanizam u Republici Kosovo", rekao je Korenica za radio Slobodna Evropa.

Na poslednjem sastanku na visokom nivou između Prištine i Beograda nije se moglo očekivati postizanje nekog sporazuma, smatra analitičar Balkanske grupe za politike Naim Rašiti.

"To je bio dijalog koji je ;trebalo da bude održan zbog datuma koji je odredila Federika Mogerini, ali je bilo jasno da neće biti napretka u dijalogu", kazao je Rašiti i dodao da ne veruje da će do sredine godine biti novih sastanaka na nivou premijera.

Prema njegovoj proceni, iako Priština to zvanično i otvoreno ne kaže, poslednji događaji vezani za odluku Ustavnog suda i ponašanja Srbije u odnosu na Unesko uticali su na "redefinisanje stavova Kosova u vezi sa dijalogom".

Korenica, takođe, smatra da bez rešenja institucionalne krize u kojoj se nalazi Kosovo ne može biti nastavka dijaloga.On smatra da su izjave premijera Srbije Vučića u Briselu 27. januara jasno pokazale da Srbija ni u kom slučaju nije zainteresovana za zajednicu koja će biti u skladu sa ustavno pravnim poretkom Kosova, već da želi mehanizam koje prevazilazi ustavni poredak Kosova.

Nema sumnje, smatraju analitičari, da će najavljeni izbori u Srbiji imati uticaja na dalji tok dijaloga, posebno na najvišem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: