Novi Sad prvi u Srbiji uveo ID kartice za učenike

Novi Sad prvi je grad u Srbiji koji je uveo ID kartice za učenike.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je zajedno sa članom Gradskog veća za obrazovanje Vladimirom Jelićem obišao Osnovnu školu "Žarko Zrenjanin", gde je demonstrirano korišćenje ID kartica za učenike, prvi put uvedenih u Srbiji, i održana kratka prezentacija rada video-nadzora.

Vučević je tom prilikom rekao da se u Novom Sadu krupnim koracima unapređuje bezbednost dece u školama i da je to prvi grad u Srbiji koji je oformio Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

"Kao jedan od rezultata rada tog tima, kroz saradnju sa Gradskom upravom za obrazovanje, danas postoji montiran sistem nadzora, odnosno kontrole ulaska učenika u OŠ 'Žarko Zrenjanin'. Grad je ove godine izdvojio 10 miliona dinara za uvođenje takvog sistema u novosadske škole", rekao je Vučević.

On je istakao da analize pokazuju da u većini incidenata u školama bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje i da je radi sprečavanja takvih pijava uveden pomenuti sistem kontrole boravka učenika u školama.

"Vrlo je bitno da su svi podaci učenika apsolutno zaštićeni i ako se izgubi kartica, ne može da dođe do zlupotrebe nijednog podatka o detetu. Kartica ne sadrži ime i prezime učenika, kao ni edan lični podatak. Đaci brzo ulaze i izlaze iz škole i školskog dvorišta, nemaju nikakvih fizičkih prepreka, a njihovo je samo da provuku identifikacionu karticu kroz aparat", kazao je Vučević, dodajući da je pomenuti projekat rađen u saradnji sa Savetom roditelja ,od kojeg je dobijena podrška.

Član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić je rekao da se vršnjačko nasilje u najvećem procentu odvija upravo u školskim dvorištima i da je iz tog razloga proistekla inicijativa za uvođenje identifikacionih kartica.

Objašnjavajući prednosti sistema video-nadzora, čiji rad je danas prezentovan, Jelić je rekao da će video-kamere visoke rezolucije snimiti svakoga ko uđe u školsko dvorište, a na one koji se ne identifikuju karticom školsko obezbeđenje će obratiti posebnu pažnju.

"Želimo da sprečimo ulazak onih lica koja ne želimo da vidimo u blizini škola, a to su narko dileri, predstavnici navijačkih grupa željni obračuna sa učenicima i drugi izazivači nemilih događaja", rekao je Jelić i dodao da će do kraja godine sistemi sa ID karticama za učenike biti uvedeni u još 20 škola na teritoriji Novog Sada i to u 10 osnovnih i 10 srednjih škola.

Jelić je najavio da će u budžetu za sledeću godinu biti obezbeđena sredstva za to da taj sistem obezbeđenja bude uveden u sve škole u gradu koje budu želele da uvedu taj sistem.

Direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" Žarko Mušicki je kazao da je podrška Saveta roditelja za uvođenje navedenog sistema bila jednoglasna, istakavši da je to prvi u nizu koraka koji su planirani zarad poboljšanja bezbednosti učenika.

Na prikazu rada sistema za identifikaciju učenika, demonstriran je prolazak jednog odeljenja kroz kapiju škole uz korišćenje ID kartica, a u učionici za tehničko obrazovanje inženjer koji je uvodio sistem održao je kratku prezentaciju rada video-nadzora na računaru i monitoru za praćenje kretanja đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu