"Kontramere Hrvatskoj, ako ne povuče odluku"

Premijer Aleksandar Vučić zatražio je od hrvatskih vlasti da povuku odluku o zaustavljanju teretnog saobraćaja.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

U suprotnom, kako je upozorio na vanrednoj konferenciji za štampu, Srbija će preduzeti pravne mere, a ako to ne da rezultat - povući će i kontramere.

"Hrvatska se zaustavljanjem teretnog saobraćaja ponaša neodgovorno, a, ukoliko to bude potrajalo, moraćemo da uvedemo kontramere, koje će više pogoditi Hrvatsku od nas", istakao je premijer Vučić.

Sutra hitna sednica Vlade Srbije

Povodom odluke Hrvatske da zatvori granicu sa Srbijom premijer Aleksandar Vučić je za sutra u 14.30 zakazao hitnu sednicu Vlade, prenosi RTS. Očekuje se da sva ministarstva pripreme mere za zaštitu državne teritorije, nacionalnog i ekonomskog interesa i ozbiljan odgovor na politiku Vlade Hrvatske.

On je rekao da je zaustavljanje teretnog saobraćaja od Hrvatske veoma ozbiljno pitanje i da se Hrvatska ponaša, najblaže rečeno, neodgovorno.

"Molim hrvatske vlasti, ne zato što smo slabi, a oni mnogo jaki, već kao komšije, prijatelje, članicu EU, da povuku svoje neodgovorne odluke koje ni sami ne znaju na čemu su zasnovane. U protivnom, zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma bićemo prinuđeni da pravnim putem tražimo zaštitu za svoju zemlju“, naglasio je premijer.

"One će pogoditi daleko više njihovu državu, nego što njihove mere pogađaju našu državu"“, istakao je Vučić.

Pročitaću i poštovati preporuku ombudsmana

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pročitati preporuku ombudsmana da smeni ministra odbrane Bratislava Gašića i da će poštovati taj predlog. "Pročitaću i veoma ću da poštujem svaki predlog, a naravno da ću svaku odluku doneti sam", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije. Zaštitnik građana Saša Janković podneo je danas preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića

Premijer je kritikovao hrvatske vlasti zato što se četiri, pet dana suočavaju sa talasom migranata, a već svakodnevno iz te zemlje dolaze neodgovorne odluke i izjave.

Naša zemlja, kako je podsetio, suočena je više meseci sa talasom izbeglica, a nismo davali neodgovorne izjave, niti ikada zaustavljali saobraćaj.

„Mi puštamo sve kamione koji dolaze iz Hrvatske, a oni ne puštaju nijedan iz iz Srbije u Hrvatsku. Naše strpljenje neće trajati do veka“, poručio je on.

Vučić je zamolio EU da uozbilji i upozori svoju članicu da se ne ponaša tako, jer to nije samo antievrpsko ponašanje, već je protiv svakih civilizacijskih normi.

Prema njegovim rečima Mađari su bili pošteni i zatvorili su obe strane, tako da su i oni trpeli štetu.

"Šta misle da mi puštamo sve, a oni se ne javljaju čak ni na telefon i ne objašnjavaju o čemu je reč. Jer mislite da smo impresionirani Hrvatskom i njenoj moći i snagom“", istakao je Vučić rekavši da Srbija mora da zaštiti svoje državne interese.

Neće moći sav teret krize da se prebaci na Srbiju

"Ako nećete da policija čuva Prajd, samo recite"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, odgovarajući na pritužbe LGBT populacije da se na Paradi ponosa nisu osećali slobodno zbog previše prisutnih policajaca, da bi bio presrećan da mu upute zahtev da ne šalje policiju, jer bi time država uštedela bar 800.000 evra.

Oni koji su ukinuli Šengen i Dablin sada bi sav teret izbegličke krize da prebace na Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić povodom saopštenja iz Evropske komisije.

On nije hteo detaljnije da komentariše izjavu portparolke EK Nataše Berto, ali je poručio: "Srbija nije ugrožena".

Premijer je novinare zapitao ko je portparolka Nataša Berto, a portparolki je uputio pitanje - da li je to "sama smislila ili joj je neko rekao".

"Čini mi se da je sama smislila, teško da je tako nešto glupo mogla sama da smisli", kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Nataša Berto je ranije danas u Briselu kazala da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo gradjane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil, nego i građane trećih država.

strana 1 od 198 idi na stranu