Krivična prijava za zločin u Rajinoj šumi

Srpski pokret obnove (SPO) saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu za zločin u Rajinoj šumi počinjen 1944. godine nadomak Novog Sada.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

11:02

Default images

"Predsednik GO SPO u Novom Sadu Vladimir Jelić predao je u Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu krivičnu prijavu za masovno ubistvo više stotina Novosađana i drugih građana Vojvodine, čija su tela zakopana u jesen i zimu 1944. godine u Rajinoj šumi nadomak Novog Sada", saopštila je ta stranka.

Jelić je podsetio da je Skupština grada Novog Sada usvojila juče Deklaraciju o osudi zločina u Rajinoj šumi, koji je podržala većina odbornika u gradskom parlamentu.

Kako je rekao cilj nije bio samo da se oda pošta nevinim žrtvama koje su, bez suđenja i prava na odbranu, tragično izgubile život posle oslobođenja, krajem 1944. godine, nego i da nadležni organi počnu rasvetljavanje ovog zločina.

"Ratni zločini nikada ne zastarevaju, svedoci smo da se i danas sudi nacistima koji su decenijama izbegavali lice pravde, a nadamo se da će pravda stići i one koji su počinili ovaj zločin, a pripadnici su komunističkog pokreta", naveo je Jelić rečeno je u saopštenju.

Skupština Grada Novog Sada usvojila je pre dva dana Deklaraciju o osudi zločina u Rajinoj šumi koji su počinile vlasti nakon oslobođenja grada 1944. godine.

O Deklaraciji, koju je predložila odbornička grupa "Svi za Novi Sad" koju čine odbornici Srpskog pokreta obnove i Pokreta "Dinara-Dina-Dunav", od ukupno 78 odbornika Skupštine Grada izjasnilo se njih 64, koliko ih je prisustvovalo sednici gradskog parlamenta, a za Deklaraciju je glasalo 42 odbornika, 10 je bilo protiv, a 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: