Turska i Nemačka, genocid ili ne?

Ankara -- Turci dele bol sa Jermenima čiji su roditelji i dedovi ubijeni tokom deportacije 1915. godine, saopštio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ipak, Jermeni smatraju ta masovna ubistva genocidom, što je termin koji Turska konstantno odbija, prenosi AFP.

Davutoglu je u svom današnjem saopštenju još jednom ponovio kako Turska ne prihvata reč "genocid" kao definiciju za ubijanje Jermena u Prvom svetskom ratu.

"Svesti sve na jednu reč, baciti generalizacijom odgovornost samo na tursku naciju je pravno i moralno problematično", ističe Davutoglu.

S druge strane, nemački Bundestag je odlučan da upotrebi termin genocid u rezoluciji kojom obeležava 100. godišnjicu pogroma Jermena u Turskoj, a nemačka vlada je danas objavila kako to podržava, prenosi AP.

U nacrtu rezolucije o kojoj će nemački parlamentarci diskutovati u petak, stoji da je sudbina Jermena "primer istorije masovnih uništenja, etničkog čišćenja, progona i genocida koji na tako strašan način obeležavaju 20. vek".

U rezoluciji bi se takođe naglasilo kako je Nemačka svesna "jedinstvenosti" nacističkog holokausta.

Nemačka vlada se dosad uzdržavala od toga da ubijanje 1,5 miliona Jermena u Turskoj tokom Prvog svetskog rata nazove genocidom. Međutim, nakon konsultacija između poslanika Bundestaga i nemačke vlade o predlogu pomenute rezolucije, vladin portparol Štefan Zajbert je objavio kako vlada podržava taj predlog.

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu