Turska i Nemačka, genocid ili ne?

Turci dele bol sa Jermenima čiji su roditelji i dedovi ubijeni tokom deportacije 1915. godine, saopštio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

22:04

Default images
Foto: Beta, AP

Ipak, Jermeni smatraju ta masovna ubistva genocidom, što je termin koji Turska konstantno odbija, prenosi AFP.

Davutoglu je u svom današnjem saopštenju još jednom ponovio kako Turska ne prihvata reč "genocid" kao definiciju za ubijanje Jermena u Prvom svetskom ratu.

"Svesti sve na jednu reč, baciti generalizacijom odgovornost samo na tursku naciju je pravno i moralno problematično", ističe Davutoglu.

S druge strane, nemački Bundestag je odlučan da upotrebi termin genocid u rezoluciji kojom obeležava 100. godišnjicu pogroma Jermena u Turskoj, a nemačka vlada je danas objavila kako to podržava, prenosi AP.

U nacrtu rezolucije o kojoj će nemački parlamentarci diskutovati u petak, stoji da je sudbina Jermena "primer istorije masovnih uništenja, etničkog čišćenja, progona i genocida koji na tako strašan način obeležavaju 20. vek".

U rezoluciji bi se takođe naglasilo kako je Nemačka svesna "jedinstvenosti" nacističkog holokausta.

Nemačka vlada se dosad uzdržavala od toga da ubijanje 1,5 miliona Jermena u Turskoj tokom Prvog svetskog rata nazove genocidom. Međutim, nakon konsultacija između poslanika Bundestaga i nemačke vlade o predlogu pomenute rezolucije, vladin portparol Štefan Zajbert je objavio kako vlada podržava taj predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: