Nikolićev avion se prinudno vratio

Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 17.04.2015.

09:27

Default images
Foto: P. Obradoviæ

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak potvrdila je Tanjugu da je poseta "otkazana do daljnjeg, dok se ne utvrde termini za novu posetu".

"Nadamo se da će to biti uskoro", rekla je Pakova.

Mediji u Srbiji prenose da je motor na avionu predsednika Nikolića prestao da radi iznad Jadranskog mora na visini od 10.000 metara.

Osim toga, kako prenose mediji, nakon otkazivanja motora, avion je propadao oko dva kilometara “ali je iskusan pilot povratio kontrolu i vratio se u Beograd”.

Predsednik Srbije krenuo je u jednodnevnu zvaničnu posetu Vatikanu, gde je trebalo da se sastane sa papom Franjom i drugim zvaničnicima.

Tokom posete Nikolić je trebalo da se sastane sa papom, kao i sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odseka za Zapadni Balkan monsinjorom Henrikom Jakodzinskim.

Nikolić, koji je uoči posete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejom, trebalo je da papi Franji prenese i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su od zajedničkog interesa.

Nikolić uputio pismo papi Franji zbog otkazivanja posete

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas pismo izvinjenja papi Franji, jer je zbog kvara na avionu bio prinuđen da se vrati u Beograd, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Republike.

Nikolić je izrazio i žaljenje zbog otkazivanja posete papi Franji i izrazio nadu da će se u najkraćem mogućem roku poseta realizovati.

Kako je rečeno, već se vode intenzivni razgovori kako bi se utanačio nov datum posete predsednika Srbije Vatikanu.

Predsednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović pozvali su danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića nakon kvara aviona kojim je leteo za Vatikan, zbog čega je srpska delegacija bila prinuđena da se vrati u Beograd, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Srbije.

Pahor i Vujanović su se interesovali za detalje incidenta, da li je bilo povređenih i izrazili zadovoljstvo što je sve prošlo bez većih posledica.

Svi kvarovi na vladinim avionima

Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona, a to je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom. Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa Aredoroma "Nikola Tesla" na Kipar.

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim "falkonom" zabeleženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Avion se pokvario po dolasku u UAE, a kako je Tanjugu tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letelice, kao i da je najverovatnije u pitanju kvar autopilota.

Sa istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

U avgustu 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen, delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije, "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981. godine. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: