Deblokiran internet u Turskoj

Istanbul -- Slobodan pristup internetu ponovo je uspostavljen u Turskoj posle jučerašnje blokade zbog objavljivanja snimaka ubijenog tužioca u talačkoj krizi.

Izvor: Beta/AFP
Podeli

Turski list Hurijet javio je da je posle Tvitera i Fejsbuka i Jutjub uslišio zahteve turskih vlasti da se snimci tužioca skinu.

Pristup tim mrežama i još 150 vebsajtova blokiran je na nekoliko sati juče u Turskoj po naređenju sudije u Istanbulu koji je procenio da su slike sudije Mehmeda Selima Kiraza sa pištoljem prislonjenim na slepočnicu predstavljaju "terorističku propagandu" i remete javni redi.

Tužioca Mehmeta Selima Kiraza su 31. marta više od šest sati kao taoca držala dvojica naoružanih pripadnika turske radikalne levičarske grupe, a preko društvenih mreža objavili su njegovu sliku sa pištoljem prislonjenim na slepoočnicu.

Tužilac i dvojica napadača ubijeni u policijskoj akciji rešavanja talačke krize.

Istanbulski sudija je juče takođe naložio pretraživaču Gugl da povuče slike tužioca, pod pretnjom da će i njemu zabraniti pristup u Turskoj, navela je turska štampa.

Odluka o blokiranju internet sajtova izazvala je ogorčenje korisnika, opozicije i nevladinih organizacija za odbranu slobode izražavanja.

Turska vlada od pre godinu dana sprovodi kontroverzne mere u nastojanju da kontroliše internet i društvene mreže.

U martu 2014, uoči lokalnih izbora sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je tada bio premijer, naložio je blokadu Tvitera i Fejsbuka, optuženih da prenose navode o korupciji za članove njegovog uskog okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu