Dobrašinović udaljen sa sednice

Građanski nadzornik Dragan Dobrašinović udaljen je sa sednice Odbora za finansije jer je iznosio svoje političke stavove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

16:18

Default images

Na sednici je usvojen Dobrašinovićev predlog o postupku javne nabavke za nastavak izgradnje železničke stanice Prokop, rekao je predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić.

Dobrašinović je udaljen sa sednice Odbora za finansije, zato što je, kako je kasnije objasnio novinarima, rekao da postupak javne nabavke za rekonstrukciju železničke stanice Prokop ima "izraženu političku dimenziju" i da je to prva faza izgradnje projekta "Beograd na vodi".

Arsić je novinarima rekao da je Dobrašinović podneo detaljan izveštaj o postupku javne nabavke za prvu fazu izgradnje zelezničke stanice Prokop, i Odbor za finansije ga je usvojio, jer nema primedbe na taj izveštaj.

"Ja apsolutno nemam ništa protiv njegovih (Dobrašinovićević) političkih stavova, ali smatram da sednica Odbora za finansije nije mesto gde mogu da se iznose politički stavovi", istakao je Arsić i dodao da bi članovi Odbora imali mnogo više podataka da je Dobrašinović ostao. Arsić je podsetio da Građanski nadzornik i postoji da bi obaveštavao Odbor za finansije i javnost o eventualnim nepravilnostima u postupcima u javnim nabavkama.

Prema Zakonu u javnim nabavkama, Građanski nadzornik ima obavezu da o svojim zapažanjima ne obaveštava samo javnost i pojedine državne organe o samom postupku, objasnio je Arsić i naveo da Građanski nadzornik nije obaveštavao Odbor za finansije o toku javne nabavke za Prokop sve dok ona nije zavrešena, što je pogrešno.

"Ukoliko smatra da je prekršen zakon u nekom delu, o tome je odmah trebao da obavesti i nadležno tužilaštvo i policiju", rekao je Arsić.

Odgovarajući na pitanje koji su dalji postupci posle izveštaja o javnoj nabavci za Prokop, Arsić je najavio da će skupštinski Odbor zatražiti od Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki potpunu dokumentaciju u vezi tog predmeta, da bi se članovi Obora upoznali sa činjenicama i ustanovili da li tu ima eventualnih nezakonitosti.

Arsić je ocenio da rast broja usvojenih predloga za poništavanje postupka javnih nabavki govori da se vraća poverenje u sistem javnih nabavki i u sistema rada Komisije za zastitu prava u postupcima javnih nabavki.

Arsić je najavio da će Odbor za finansije zatražiti od Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da im dostavi dokumentaciju za Prokop, da vidi šta se nalazi u tom predmetu, koji su parametri i da li je poštovana zakonska procedura, a "ako nije, zna se način kako se to rešava".

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je sve što su danas izneli građanski nadzornici o sprovođenju javnih nabavki "vapi za dodatnim ispitivanjem od strane državnih organa, Državne revizorske institucije i skupštinskog Odbora za finansije".

Kao ilustrativni primer, Nenadić je naveo izveštaj Građanskog nadzornika za javnu nabavku izgradnje prve faze železničke stanice Prokop, gde je povećana prvobitno planirana vrednost radova za 5,9 miliona evra i to samo po sebi ne bi bilo bitno da je u postupku javne nabavke postojala konkurencija, jer bi se u procesu nadmetanja došlo do najpovoljnije cene.

Komentarišući tvrdnju Dobrašinovića da je jedan od zaposlenih u Zzeleznici Srbije bio i direktor u češkoj firmi koja je konkurisala za javnu nabavku za radove na Prokopu, Nenadić je rekao da je to stvarno formalni nedostatak u javnoj nabavci.

Nenadić, međutim, smatra da je mnogo važnije ustanoviti da li je procenjena cena za radove na Prokopu neopravdano povećana ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: