Nigerija: Dete ubilo 20 ljudi

Maiduguri -- Najmanje 20 ljudi je ubijeno, a 18 povređeno kada je devojčica (10) uspela da prođe kontrolu i uđe na pijacu, gde je daljinski dignuta u vazduh u Maiduguri.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pripadnik samoorganizovane islamističke pobunjeničke grupe Aširu Mustafa potvrdio je da je snažna eksplozija potresla lokalnu pijacu Mandej market oko 12:40 časova po lokalnom vremenu, dok je bila puna trgovcima i kupcima.

Prema njegovim rečima, bomba je aktivirana kada je devojčica - bombaš samoubica uspela da prođe kontrolu i uđe na pijacu u Maiduguri.

“Devojčica je imala oko 10 godina i sumnjam da je uopšte znala šta je imala obavijeno oko svog tela. U stvari, ona je bila pretresena na ulazu u pijacu i detektor metala je ukazivao da nosi nešto. Ali, nažalost, eksplozija se dogodila pre nego što je ona bila neutralizovana", rekao je Aširu za agenciju AFP.

Pijaca je blokirana pošto su zdravstveni zvanicnici počeli da pretražuju ostatke i prikupljaju delove tela, naveo je neimenovani zvaničnik Crvenog krsta.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ekstremisti Boko Harama sve češće koriste žene i devojke kao ljudski štit u njihovom šestogodišnjem pokušaju za stvaranje islamske države u Nigeriji.

Ranije danas organizacija "Amnesti internešenel" saopštila je da su islamski ekstremisti izveli u Nigeriji najpogubniji masakr u istoriji islamističkog pokreta Boko Haram, sravnivši sa zemljom ceo grad na granici sa Čadom i usmrtivši 2.000 ljudi.

Na meti napada bio je grad Baga, na granici sa Čadom, gde su pobunjenici zauzeli ključnu vojnu bazu 3. januara.

strana 1 od 1458 idi na stranu