Kurc:Iskustvo Srbije važan doprinos

Iskustvo i položaj Srbije, tokom predsedavanja OEBS, mogu biti veoma važni u rešavanju ukrajinske krize, rekao je šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

09:41

Default images

On je u intervjuu Tanjugu rekao i da Srbija, pod premijerom Aleksandrom Vučićem već duže vreme daje doprinos rešavanju starih konflikata na Balkanu.

"Srbija već par godina doprinosi rešavanju starih konflikta na zapadnom Balkanu. To što je Srbija izabrana za predsedavajuću OEBS se mora posmatrati i iz ugla konstruktivne uloge Srbije pod premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Uveren sam da će Srbija tu konstruktivnu ulogu dokazati i kao predsedavajuća OEBS", kazao je on u intervjuu Tanjugu.

Tekuća godina je bila posebno izazovna za OEBS pre svega zbog teške krize oko Ukrajine, pri čemu se ova organizacija dokazala kao centralni forum za upravljanje krizama.

Kriza će sigurno biti dominantna i za vreme predsedavanja Srbije, smatra Kurc.

On je podsetio da u OEBS funkcija predsedavajućeg ima značajnu ulogu u svim aspektima rada.

"Predsedavajuća zemlja postavlja prioritete u svim oblastima rada OEBS i od velikog je značaja u postizanju konsenzusa među članicama. Želim Srbiji puno uspeha i istrajnosti u primeni svojih prioriteta i programa predsedavanja", poručio je Kurc.

Težište srpskog predsedavanja, kao što je uključenje mladih ili fokus na razvoj zapadno Balkana, Austrija smatra posebno pozitivnim, jer odgovara i težištu austrijske spoljne poliutike, rekao je on, dodajući da Austrija i Srbija u okviru OEBS već aktivno sarađuju i da Srbija može i dalje da računa na podršku zvaničnog Beča.

Na pitanje može li Srbija kao predsedavajuća pomoći u rešavanju ukrajinske krize Kurc je odgovorio da se OEBS u krizi oko Ukrajine dokazao kao vodeća međunarodna organizacija koja može sprovesti odgovarajuće upravljanje krizom uz uključenje svih učesnika.

"Evropski bezbednosni sistem, koji nam je do sada bio svima poznat, je uzdrman. Ne sme biti nikakvog vojnog rešenja, i zbog toga mora biti preduzeto sve kako bi se približili političkoj soluciji", dodao je on.

Prema rečima šefa austrijske diplomatije, iskustvo Srbije kroz istoriju i regionalni položaj moglo bi se pokazati veoma vrednim u rešavanju konflikta.

"Predsedavajući se, pri tome, može osloniti na podatke posmatračke misije, koja je specijalno uspostavljena u Ukrajini, i koja zemljama članice i organizaciji treba da omogući objektivnu ocenu stanja. Još jednom su se misije OEBS dokazale kao oči, uši i ruke organizacije", rekao je Kurc.

Upitan hoće li Austrija, kao što su prethodno Švajvcarska i Srbija, sa Nemačkom dogovoriti konsekutivno predsedavanje i da li će Balkan 2017., za vreme predsedavanja Austrije OEBS-u ostati u fokusu, Kurc je rekao da će zasigurno Balkan imati značajno mesto tokom predsedavanja Beča.

Nemačka i Austrija će, naravno, u cilju kontinuiteta i efikasnosti tesno sarađivati, kao što je to predviđeno trojkom OEBS, u kojoj se nalaze bivši, aktuelni i budući predsedavajući, rekao je austrijski ministar.

"Zapadni Balkan, koji je već duže vreme u fokusu austrijske spoljne i evropske politike, imaće naravno značajno mesto i tokom našeg predsedavanja OEBS 2017. Tu se radi pre svega o stvaranju bezbednosti i stabilnosti u, za nas, veoma važnom regionu", zaključio je šef austrijske diplomatije.

Srbija od 1.januara, na godinu dana, preuzima predsedavanje OEBS-u, kao prva zemlja bivše Jugoslavije.

Prva sednica Stalnog saveta OEBS, na kojoj će novi predsedavajući predstaviti još jednom svoje prioritete, zakazana je za 15.januar, i tada i formalno počinje jednogodišnje vođenje značajne organizacije koja okuplja region od Vankuvera do Vladivostoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: