"HR zbog Šešelja propustila šansu"

Dolazak premijera Kine u Srbiju nagoveštava ozbiljne namere jačanja veza sa zemljama Evrope, a Srbija za razliku od Hrvatske već ima nekoliko projekata s Kinom.

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

12:47

Default images

Kako piše hrvatski "Jutarnji list", Srbija je iskoristila priliku da se kao domaćin Samita šefova vlada 16 država centralne i istočne Evrope s kineskim premijerom Li Kećijangom predstavi svetu kao "ulazna vrata" za kineski kapital na Balkanu i Evropi, ali i za susrete srpskog premijera s predsednicima vlada 15 država s kojima je dogovarao više projekata.

Reč je o projektima poput gradnje auto-puta od Temišvara do Beograda, železničke pruge Beograd- Budimpešta, izgradnje prometne infrastrukture između BiH i Srbije, te železničke pruge Beograd-Bar.

Prisutnost Kineza se ogleda i u modernizaciji Termoelektrane Kostolac, kao i u izgradnji deonice auto-puta na Koridoru 11 od Obrenovca do Ljiga u dužini od 50 km, dodaje list.

"Kina, čija je ekonomija i službeno prerasla snagu američke i postala najjača ekonomska sila sveta, prema službenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, s Hrvatskom je prošle godine imala izrazito povoljnu robnu razmjenu: izvezla je u vrednosti od 4,4 milijarde kuna, a iz Hrvatske uvezla robe samo za 434 milijuna kuna", navodi list i dodaje da su Kinezi, doduše, pokazali zanimanje za investiranje u Hrvatsku, pre svega u luke ( Ploče, Rijeka, Vukovar) i železničku infrastrukturu, te moguću gradnju električnih centrala, no do danas ta najmnogoljudnija zemlja sveta u Hrvatskoj nije započela nijednu investiciju.

Srbija, međutim, za razliku od Hrvatske - a to ovih dana s ponosom ističu premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - već ima nekoliko projekata. List ističe da je ono što Srbija očekuje od ovogodišnjeg samita potpisivanje ugovora o izgradnji savremene železničke pruge Budimpešta - Beograd (u dužini od oko 380 kilometara), kojom bi, kad za dve godine bude završena, vozovi mogli saobraćati brzinom od oko 200 kilometara na sat.

O tome će, piše list, premijer Li danas razgovarati s Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Deo tog projekta budućnosti je moderna železnička pruga koja će brzim vozovima povezivati Kinu s Evropom i koja se već opisuje kao glavni transportni i logistički pravac između Azije i Evrope.

U Turističkoj organizaciji Beograda procenjuju da će tamošnji hotelijeri i ugostitelji na njemu zaraditi oko milion evra.

Istovremeno, navodi list, kineska "ofanziva šarma" ima za cilj pokazati svetu da je kineski kapital spreman doći u centralnu i istočnu Evropu, za koje američki i evropski kapital ne pokazuje previše zanimanja.

"S tog zaista impresivnog skupa, koji je okupio čak 6.600 učesnika, u znak protesta zbog izjava četničkog vojvode Vojislava Šešelja, izostao je jedino premijer Zoran Milanović. Iako je poslao jasnu poruku Srbiji, propustio je priliku za razgovore s Li Kećijangom i drugim premijerima", piše Jutarnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: