Tri utiska premijera Kine sa Samita

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je da svi učesnici Samita veruju da saradnja s Kinom ne doprinosi samo njihovim zemljama već i sveukupnim odnosima Kine i EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 16.12.2014.

20:19

Default images

Iznoseći svoje utiske posle obraćanja svih premijera učesnika foruma, Li je rekao da saradnja treba da bude na više nivoa i u više oblasti.

On je rekao da je stekao utisak da svi smatraju da treba iskoristiti postojeće mehanizme i proširiti ih.

Kao treći utisak je izneo da se treba usredsrediti na prioritete i na prednosti, a kao primere je naveo velike potrebe zemalja centralne i istočne Evrope za razvoj infrastrukture s jedne strane, i s druge strane mogućnosti Kine u proizvodnji.

Kećijang je najavio da bi naredni samit KIne i zemalja CEE mogao da bude održan iduće godine u Pekingu, a premijer Srbije je izrazio nadu da će današnji razgovori doprineti boljoj budućnosti država i građani regiona.

"Već sad razmišljam o mehanizmu 17 plus 1 i to treba da bude simbol naših veza. Taj most treba da bude jedno sredstvo za sve ove zemlje koje obećavaju mnogo i koje očekujem naredne godine", poručio je Li. Zaključujući današnji sastanak u Palati Srbija, Vučić je rekao i da se nada da će razgovori omogućiti nalaženje konkretnih rešenja za infrastrukturne i ekonomske probleme, što će privrede zemalja regiona učiniti održivim.

"Nema sumnje da ćemo u budućnosti imati bolje programe i planove, kao i da će ih biti više. Siguran sam da ćemo naći konkretna rešenja za naše infrastrukturne i ekonomske probleme i da ćemo moći da poboljšamo stanje naših privreda", rekao je Vučić.

On je istakao da je siguran da će zemlje CEE s prijateljima iz Narodne Republike Kine i kompanijama te zemlje moći da omoguće svojim zemljama da urade nešto bolje za svoje društvo.

"To će istovremeno omogućiti da naše privrede u regionu budu održivije, a za to je potrebna politička stabilnost. Sve ćemo učiniti da to obezbedimo", zaključio je Vučić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio svima što su došli i izrazio nadu da će se naći konstruktivno rešenje za infrastrukturne i energetske probleme i što će privrede zemalja regiona učiniti održivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: