"Turska analizira izveštaje o CIA"

Ankara -- Turski ministar inostranih poslova kaže da izveštaji o surovom postupanju CIA prema osumnjičenima za terorizam "otkrivaju neprihvatljivu torturu i postupanje".

Izvor: Beta
Podeli

Tokom susreta sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom, u Ankari, Mevlut Čavušoglu je rekao da Turska analizira izveštaje kako bi utvrdila da li su umešani i njeni građani.

Čavušoglu je pozdravio objavljivanje izveštaja, rekavši da je "transparentnost važna" ali je dodao da to "ne daje legitimitet zlostavljanju".

"Nadam se da naši prijatelji i saveznici, SAD, neće ponoviti ovakve akcije", dodao je.

Lajčak je rekao da se o postojanju "nelegalnih logora i korišćenju neprihvatljivih metoda ispitivanja" znalo i ranije, ali je pozdravio objavljivanje izveštaja "kao znak da se SAD distanciraju od takve prakse".

Američki Senat je 9. decembra objavio izveštaj o parlamentarnoj istrazi o tajnom pritvaranju više stotina osumnjičenih za povezanosti sa Al Kaidom, prema programu koji je tajno odobren pod mandatom bivšeg predsednika Džordža Buša.

U tom izveštaju se navodi da je CIA koristila "mnogo surovije" metode prilikom salsušavanja nego što je priznala i da je davala lažne navode Kongresu SAD i Beloj kući.

strana 1 od 580 idi na stranu