Katalonci: Nema veze, važan princip

Barselona -- Odjeci škotskog referenduma su posle Ostrva najglasniji u Španiji, gde predstavnici Katalonaca tvrde da "nije važan rezultat, već mogućnost izbora".

Izvor: B92
Podeli

"U Škotskoj se desilo baš ono što smo očekivali. Bez obzira na to da li su glasali sa 'da' ili sa 'ne', to je u redu. Ono zbog čega mi njima zaista zavidimo jeste sama mogućnost da se izjasne. To je ono za šta se mi borimo", rekao je za "Gardijan" Rikard Đene iz organizacije Katalonska nacionalna skupština.

Pristalice pokreta za nezavisnost Katalonije, koje se nadaju novembarskom referendumu, kažu da je važna pobeda demokratije.

"U Škotskoj je kampanja za da izgubila, ali je demokratija trijumfovala. Španija ima mnogo toga da nauči", kažu oni komentarišući rezultate referenduma.

Katalonci bi danas trebalo da izglasaju raspisivanje neobavezujućeg referenduma za 9. novembar, ali iz Madrida stižu jasni signali da će bilo kakav pokušaj izjašnjavanja o nezavisnosti biti blokiran, najavljujući da će španske vlasti bilo kakav dokument koji stigne iz Barselone poslati na Ustavni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 582 idi na stranu