"U EU samo uz priznanje Kosova"

Berlin -- Poslanik nemačkog SPD-a Ditmar Nitan izjavio da Srbija nije dužna da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji i da bi bilo arogantno tako nešto očekivati.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poslanik nemačkih socijaldemokrata i član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga je, takođe, u intervjuu za nemački radio Dojče vele ocenio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić deo "konstruktivnih snaga" i da možda zbog toga ima "bonus" u Berlinu, ali je napomenuo da se taj bonus mora iznova potvrđivati.

Srbija bi, prema njegovim rečima, mogla da bude spremna za ulazak u EU najranije za pet godina, a kada pristupni pregovori budu došli do kraja, Beograd će biti stavljen pred neminovnost da je članstvo moguće samo uz priznanje Kosova.

Na pitanje da li bi zemlja kandidat za članstvo, ukoliko ne sprovodi doslovno spoljnu politiku Brisela, mogla da bude kažnjena kočenjem pristupnih pregovora, Nitan je odgovorio da bi to bila "arogantna politika prema nezavisnoj državi poput Srbije".

"Možda je upravo dobro to što Srbija ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Moglo bi da se razmišlja i iz suprotne perspektive: gde Srbija može da pomogne da se otvore kanali komunikacije izmedju EU i Rusije. Poseban odnos Beograda i Moskve može da bude i evropska prednost", rekao je on.

U Berlinu se sutra održava konferencija posvećena Zapadnom Balkanu. Na poziv kancelarke Angele Merkel, na skupu u prestonici Nemačke biće lideri svih zemalja Zapadnog Balkana - BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije, kao i najviši zvaničnici Hrvatske i Slovenije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otišao je danas u Berlin. S njim u delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar finansija Dušan Vujović. Vučić će se danas u Berlinu sastati s nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, kao i s predstavnicima Svetske banke.

Kako piše list Danas, Vučić će u Berlinu tražiti podršku za infrastrukturne projekte, među kojima je i modernizacija pruge Beograd - Bar.

Nitan je rekao i da on ne smatra problemom to što bi Srbija mogla da koristi prostor na ruskom tržištu stvoren embargom na evropski agrar i da takvoj saradnji mogu da se protive samo oni koji su ionako protiv ulaska Srbije u EU.

"Svima nam je poznata privredna situacija u Srbiji, kao i posebni odnosi sa Rusijom - licemerno bi bilo meriti Beograd prema odnosu sa Moskvom", rekao je nemački poslanik.

Nitan je napomenuo da bi situacija bila sasvim drugačija da Srbija ne priznaje integritet Ukrajine ili da podržava aneksiju Krima.

"Tada bi bilo restrikcija. Zato ne bi sada pred Srbiju trebalo postavljati zahteve koji i pojedinim članicama EU teško padaju", kazao je Nitan.

Upitan da li Vučić u Berlinu uživa neku vrstu bonusa kao "uzoran đak" kada je u pitanju odnos s Prištinom, on je priznao da je, imajući u vidu nacionalističku prošlost SNS, postojala zabrinutost od mogućeg nazadovanja u odnosu Beograda i Prištine, ali da ga je Vučić "pozitivno iznenadio" pokazavši da je deo "konstruktivnih snaga".

"Moguće je da zbog toga ima bonus, ali to je bonus koji uvek iznova mora da se potvrđuje. Taj bonus ne sme da se vezuje samo za odnose s Prištinom, nego i za slobodu štampe, medijsku politiku, nezavisnost pravosuđa i tako dalje", rekao je Nitan, član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga.

Na pitanje da li će pre pristupanja Srbije EU stići zahtev za eksplicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, Nitan je odgovorio: "Da, taj zahtev mora doći, ali tek na kraju."

On je ocenio da, uprkos pojedinim glasovima u EU i Nemačkoj, koji žele potpuno priznanje po hitnom postupku, to nije pravi put.

"Normalizacija i postepeno približavanje do modusa vivendi ne može i ne sme da bude prebrzo. Treba ići korak po korak i svoje domaće zadatke treba da ispunjavaju obe strane", rekao je Nitan.

"Kada pristupni pregovori dođu skoro do kraja, od Srbije će se tražiti skok: ko god za pet ili šest godina bude vladao u Beogradu, biće stavljen pred neminovnost da je članstvo u EU moguće samo uz priznavanje Kosova. Videćemo kako će to priznanje izgledati."

Nitan je, takođe, kritikovao kao arogantno i neprimereno to što je poslanik CDU Andreas Šokenhof isporučio, u ime Nemačke, sedam uslova Srbiji, koja je suverena država, i istakao da se, u međuvremenu, vladajuća koalicija u Berlinu promenila i da socijaldemokrate imaju donekle drugačiji, konstruktivniji stav prema Srbiji.

"Važan nam je proces, a ne da li će uslov broj sedam biti ispunjen za dva meseca ili deset meseci", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu