Dodik: Krim dobar primer za RS

Beograd -- Milorad Dodik izjavio je da njegov politički program predstavlja jačanje autonomije RS i da je Krim primer kojim putem bi se moglo ići ka ostvarenju tog cilja.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Moj politički program jeste jačanje autonomije RS do ostvarivanja nezavisnosti i mislim da je ono što se dešavalo na Krimu, uz referendum, dobar primer kojim bi se moglo ići", rekao je predsednik Republike Srpske u intervjuu za današnji "Blic".

Dodik je kazao da nije sklon da prihvati sugestije nekih predstavnika zapadnih zemalja da ne iznosi svoj stav u vezi Krima.

"Ako neko misli da na medjunarodnom planu ne treba da gledamo šta se dogadja i da budemo objektivni, grdno se vara. Ja nisam spreman da za one koji su nas ovde zarobili nerealnom idejom o opstanku BiH imam bilo kakvo razumevanje nigde u svetu", istakao je Dodik.

Na pitanje da li vidi razlike u stavovima premijera i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića gde, kako "Blic" navodi, "premijer podržava BiH, a predsednik govori o nefunkcionalnom braku za koji je najbolji razvod", Dodik kaže da su "obojica u pravu".

"Politika Srbije ne može da bude drugačija osim da podržava Dejtonski sporazum koji je potpisala. Ali taj sporazum se masovno rušio u prošlosti i oskrnavljeni su interesi RS. Treba biti iskren i reći istinu, a istina je ono što je i sam predsednik Nikolić rekao govoreći o varijacijama na budućnost BiH", rekao je Dodik.

Upitan ko mu je od njih dvojice bliži, Dodik kaže da ne vodi politiku na način da je blizak ovom ili onom.

"Kao čovek koji živi ovde u RS i u ovim prilikama, svaki stav koji govori o neodrživosti BiH je meni blizak", rekao je premijer RS.

Na konstataciju lista da je u EU aktuelna priča o podršci Srbije državi BiH i da je zahtev da BiH postane funkcionalna da bi se pridružila Uniji, Dodik kaže da "EU promoviše dejtonsku BiH, a ne funkcionalnost".

"Znam da će EU, bez obzira na to koliko je sada slatkorečiva, u jednom trenutku pred Srbiju staviti ogroman izazov koji se zove Kosovo i tražiti odluku Srbije koja će ići do poniženja", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu