"Vaš advokat, nećemo vas blokirati"

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio da Rumunija nikad neće blokirati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i biće najodlučniji advokat za članstvo naše zemlje.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 17.07.2014.

09:38

Default images

"Došao sam sa jasnom porukom u Beogradu - jesmo i bićemo najodlučniji advokat Srbije na evropskom putu", rekao je Ponta na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

On je istakao da nije samo interes Rumunije da Srbija postane članica EU, već kako je naglasio, to je interes i same Unije.

"U interesu nam je da Srbija što pre postane članica EU, ali je interes Evrope da bude ujedinjena", rekao je Ponta.

On je naglasio da Srbija može da nauči mnogo toga iz iskustva Rumunije na putu ka EU, a posebno na greškama koje je pravila.

"Želimo da učite iz naših grešaka i ubeđen sam da će Srbija vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i unapređenja ekonomije", rekao je Ponta.

S tim u vezi on je rekao da je Bukurešt u prvih pet godina članstva u EU "izgubio vreme i novac", jer nije znao kako da ga iskoristi i naveo je podatak da je u tom periodu iz fondova EU povukao sedam odsto sredstava.

Prošle godine je Rumunija iskoristila više od tri milijarde evra, a ove godine je u pitanju nešto veći iznos, rekao je on.

Ponta smatra i da, kako je naveo, najvažniji problem u odnosima EU i Srbije nisu pregovori s Prištinom, već da je reč o tome da Srbija mora da ispuni sve neophodne evropske standarde.

"Srpski narod čekaju teške i bolne promene, ali će one biti značajne i daće rezultat, a to je ulazak u Uniju", rekao je rumunski premijer.

On je poručio da će Rumunija "iz sveg srca, bez ikakvog uslovljavanja" pružiti podršku evrointegracijama naše zemlje.

Komentarišući navode da u EU neće biti proširenja u narednih pet godina, Ponta je rekao da na to ne može da se da tačan odgovor, ali da je sigurno da će proširenja biti onda kad zemlje kandidati budu spremne za članstvo.

Vučić: Rumunija naš najbolji advokat

Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima prijateljske odnose s Rumunijom i da na evropskom putu očekuje podršku Rumunije.

"Naš plan je da u naredne četiri godine unapređujemo odnose Srbije i Rumunije", rekao je Vučić na pres konferenciji posle razgovora s predsednikom Vlade Rumunije Viktorom Pontom, koji boravi u poseti Beogradu.

Kako je rekao, Srbija i Rumunija žele da dramatično unaprede međusobne odnose, a Beograd očekuje da Bukurešt bude najbolji advokat naše zemlje na putu ka EU.

"Očekujemo pomoć i podršku Rumunije na putu Srbije ka EU. Srbija može mnogo toga da nauči od Rumunije na tom putu. Osim dobrih i prijateljskih odnosa, želimo i bolje ekonomske odnose, da naša trgovinska razmena bude veća u narednim godinama", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Vučić je istakao da posebno želi unapredjenje ekonomskih odnosa dve zemlje tako da oni budu vidljivi na infrastrukturnom planu, kroz dunavsku strategiju, izgradnju naftovoda od Konstance do Trsta...

Nakon više od 50 godina, u kojima, kako je rekao, nije bilo ozbiljnijih zajedničkih projekata dve zemlje, Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog današnjih razgovora i zahvalnost rumunskom premijeru na tome što je njegova zemlja uvek štitila i Srbiju i srpski interes u Evropi.

"Nadam se da će to činiti i ubuduće", rekao je premijer i dodao da se s rumunskim kolegom dogovorio da se u toku leta sastanu naši ministri saobraćaja i infrastrukture, kako bi razmotrili najbolje načine za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata, kao što je na primer auto-put između Beograda i Temišvara u dužini od 160 kilometara.

Razgovaralo se i o položaju manjina u dvema zemljama, a s tim u vezi Vučić je rekao da je Srbija zadovoljna odnosom Rumunije prema predstavnicima srpske nacionalne manjine u toj zemlji.

"Obećao sam gospodinu Ponti da ćemo sve zaključke naše mešovite komisije ispuniti i da sam uveren da će Rumuni u Srbiji osećati uvek kao gradjani Srbije, biti zadovoljni odnosom srpske vlasti i da im niko nikada neće braniti da uče svoj jezik idu u svoje škole", poručio je Vučić i dodao da će s rumunskim kolegom danas ići i do Bora, gde će razgovarati s predstavnicima rumunske manjine.

Premijer Ponta je to dopunio rečima da "ono što je normalno za nacionalne manjine u Rumuniji da se to podrazumeva i za nacionalne manjine u drugim evropskim zemljama".

"Ne tražim ništa manje, ni ništa više", naglasio je rumunski premijer i dodao da to neće biti tema kojom će zvanični Bukurešt uslovljavati Srbiju na bilo koji način na evropskom putu.

Ponta nije želeo da odgovori na pitanje rumunskih novinara da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, dok je premijer Vučić rekao da očekuje od novembra, kada u Rumuniji budu i održani izbori, dobru saradnju sa svojim kolegom, na različitim nivoima.

"Zajedno možemo da predstavljamo novu generaciju političara koji mogu da vode svoje nacije ka prosperitetu", zaključio je Ponta.

Vučić i Ponta u Boru: Istorijski sastanak

Premijeri Srbije i Rumunije, Aleksandar Vučić i Viktor Ponta doputovali su u Bor, gde razgovaraju s predstavnicima Udruženja Rumuna u Srbiji. Razgovorima prisustvuje i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Premijeri Srbije i Rumunije su izjavili da se svi problemi mogu rešavati samo kroz dijalog i prijateljske odnose dve zemlje, kao i da postoji mnogo toga zajedničkog, što uključuje i projekte za budućnost.

Nakon razgovora s predstavnicima rumunske manjine na Borskom jezeru, Ponta i Vučić su istakli da je to bio istorijski sastanak, te da je ovo prvi put da su šefovi vlada dve zemlje razgovarali u istočnoj Srbiji.

Rumunski premijer je istakao da je veoma srećan jer je imao priliku da na svom jeziku razgovara s pripadnicima rumunske manjine, s ljudima koji su lojalni građani Srbije i žele da žive u toj zemlji, izrazivši želju da narodi Srbije, kao i narodi Rumunije, što pre postanu građani zajedničke Evrope.

"Hoćemo da budemo sigurni da i ovde i u Rumuniji ljude žive bolje, da imaju radna mesta, škole, bolnice i da imaju bolji život, da idu u crkvu u koju žele, a to znači da se poštuju manjine", poručio je on dodajući da u Rumuniji vlada pokušava da poštuje prava manjine i izađe im u susret u svemu što traže.

S tim u vezi podsetio je da srpska manjina u Rumuniji ima poslanika u skupštini koji se uvek zalagao za najbolje odnose dve zemlje, izrazivši uverenje da problemi mogu da se rešavaju samo dijalogom, zbog čega današnji dijalog dvojice premijera s predstavnicima manjina smatra izuzetno značajnim.

"Moja glavna poruka je da sam siguran da možemo sve da rešimo ako smo prijatelji, poštujemo jedni druge i imamo zajedničke projekate. Konfliktima ništa ne može da se reši", podvukao je Ponta, uveren da će Vlada Srbije poštovati prava manjina i da će se i za 50 ili 100 godina pričati rumunski na ovoj teritoriji, kao što se u rumunskom Banatu govori srpski jezik.

Zahvalivši Vučiću još jednom Ponta je rekao da veruje da "dva mlada premijera mogu da rešavaju stvari koje se nisu dugo rešavale", te da veruje u zajedničku sudbinu Rumunije i Srbije i da zajedno možemo da napravimo dve bolje zemlje.

Vučić je rekao da Srbija želi da, u skladu s međunarodnim pravom i svim međunarodnim dokumentima, zaštiti prava nacionalnih manjina i sva druga prava koja moraju da se poštuju u evropskoj zajednici naroda, i istovremeno poručio da Srbija želi da razvija dobre odnose s Rumunijom.

"Država mora da reaguje i rešava probleme, ne sme da ih negira", poručio je on.

Izrazivši zahvalnost rumunskom kolegi Vučić je primetio da su neki problemi koji postoje lako rešivi, a da je za neke potrebno vreme.

"Mislim da su pripadnici rumunske zajednice zadovoljni činjenicom da ćemo stvari da pomeramo sa mrtve tačke i da će moći da vide neku vrstu progresa u narednom periodu", naglasio je Vučić i dodao da je uveren da će zajedno s Pontom u narednom periodu umeti da reše i manje nesuglasice između dve zemlje.

"Tako da dve zemlje ostanu onako dobri prijatelji kao što su i bile, kao i da naši odnosi dalje unapreduju, kako bismo mogli da kažemo da smo u najbolje mogućim odnosima", rekao je Vučić poručivši da je siguran da će od današnje susreta dvojice premijera obični ljudi imati najviše koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: