Marš mira predvodi Naser Orić

Sarajevo -- Učesnici Marša mira krenuli iz Nezuka ka Srebrenici, u znak sećanja na proboj srebreničkih Bošnjaka iz obruča Vojske RS u julu 1995. godine.

Izvor: Beta
Podeli

Njima će se pridružiti i učesnici dva biciklistička maratona od kojih je jedan krenuo iz Beograda, javljaju regionalni mediji.

Kako je objavio sajt Kliks, kolonu je u Nezuku predvodio ratni komandant Naser Orić, a s njim je bio i novi ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj.

"Molim vas da se pridržavate kodeksa ponašanja. Zemlja kojom ćete prolaziti je sveta, svaki centimetar ovog puta je natopljen krvlju. Molim vas da poštujete prolivenu krv", rekao je Naser Orić.

Preživeli iz proboja 1995. godine obučeni su i narandžaste majice sa natpisom: "Preživeli smo".

"Moramo odati priznanje opštini Sapna koja je pravi domaćin. Kada je pre deset godina rodjena ideja o Maršu mira ka Srebrenici, iz Nezuka su te godine krenuli oni koji su preživeli Marš smrti. Danas imamo jednu planetarnu aktivnost, a pre svega morate shvatiti simboliku ovog Marša mira... Poruka ovog marša je mir. Nikakav revolt, nikakva osveta, nikakva politika", rekao je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebenica učesnicima marša.

Predvidjeno je da se dnevno prelazi do 30 kilometara, a organizator je obezbedio cisterne s vodom, dok će stanovništvo u mestima prenoćišta obezbediti tople napitke i hranu.

Iz Nezuka su krenuli učesnici iz svih krajeva BiH, nekoliko stranih zemalja, a medju ucesnicima je i jedan gradjanin Srbije, dodaje Kliks.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RFE), počeo je i biciklistički maraton Beograd-Srebrenica, koji se organizuje prvi put pod motom "Nikada ne zaboravimo genocid u Srebrenici", a prema Potočarima gde će odati poštu žrtvama srebreničkog genocida krenuli su i biciklisti iz Bihaća.

Učesnici ta dva biciklistička maratona pridružiće se učesnicima Marša mira 2014.

RFE dodaje da je pre nekoliko dana, iz Velenja u Sloveniji, krenulo je dvadesetak biciklista prema Srebrenici u znak pijeteta prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Istovremeno, sve više stranih delegacija stiže u Srebrenicu i u Potočare gde će u petak, 11. jula, biti obeležena 19. godišnjica genocida u Srebrenici kada su snage VRS ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca nakon što su zauzele grad.

U Memorijalnom centru Potočari biće održana komemoracija i sahranjeni posmrtni ostaci 174 žrtve identifikovane u poslednjih godinu dana. U BiH je proglašen Dan žalosti.

Region

Pet žrtava poplava u regionu

Bukurešt/Sofija -- Dve osobe koje su se ove nedelje tokom poplave u Rumuniji vodile kao nestale, nađene su mrtve, čime je broj žrtava u Rumuniji i Bugarskoj porastao na pet.

Region četvrtak 31.07. 21:19 Komentara: 0

"Crnogorci da napuste Libiju"

Podgorica -- Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore upozorilo je građane da ne putuju u Libiju i poručilo svojim državljanima da napuste tu zemlju.

Region četvrtak 31.07. 16:15 Komentara: 0
strana 1 od 121 idi na stranu