Doživotna robija za mito

Bivši predsednik Ustavnog suda Indonezije Akil Mohtar osudjen je danas na doživotnu zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

20:38

Default images

AFP ističe da je to do sada najoštrija kazna izrečena za korupciju u pravnoj praksi Indonezije, koja se smatra jednom od najkorumpiranijim zemljama sveta.

Mohtar je uhapšen krajem prošle godine zbog optužbi da je uzeo mito u sporu tokom lokalnih izbora i zbog "pranja para", navodi francuska novinska agencija.

Ustavni sud ima konačnu reč povodom izbora i sporova u vezi sa državnim institucijama, navodi agencija.

U maju je zbog optužbi Komisije ostavku podneo indonežanski ministar za verska pitanja, zbog mahinacija sa državnim sredstvima izdvojenih za hodočašće u Meku.

Zapadne novinske agencije ocenjuju da i ovaj od niza skandala podriva reputaciju predsedničke administracije Susila Bambange Judojona (Susilo Bambang Yudhoyono), koji je 2004. izabran delom i zbog zalaganja za borbu protiv korupcije.

Prema zakonu, posle dva uzastopna mandata on više ne može da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Izbori za novog šefa države zakazani su za 9. jul, a glavni kandidati su guverner Džakarte Džoko Vidodo i nekadašnji general Prabovo Subijanto i obojica obećavaju proširenje ovlašćenja Komisije u slučaju pobede na izborima, navodi AFP.

Prema izveštaju organizacije "Transparensi internešnel" (Transparency Internation) za 2013, Indonezija je po korupciji na 114 mestu od 177 zemalja, a kao najkorumpiranije doživljavaju se institucije parlamenta, policije i pravosudja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: