Klimkin: Zadovoljni smo podrškom EU

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin izrazio je danas zadovoljstvo bezuslovnom podrškom Evropske unije mirovnom planu za rešavanje ukrajinske krize.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

15:33

Default images

Klimkin je pozvao Rusiju da se i ona tome pridruži.

"Bezuslovnu podršku je pružilo 28 ministara", izjavio je Klimkin novinarima nakon sastanka sa evropskim kolegama u Luksemburgu. Taj "gest solidarnosti" je "veoma važan za nas", istakao je on.

Klimkin je precizirao da su ukrajinske vlasti "100 odsto posvećene mirovnim naporima" i da će "učiniti sve što je moguće kako bi mirovni plan bio primenjen".

U tom kontekstu, on je odbio da se izjasni o osnovanosti za uvođenje novih evropskih sankcija Rusiji. "Potrebno nam je da se i Rusija priključi", rekao je Klimkin.

Nekoliko ministara spoljnih poslova EU apelovalo je danas uoči sastanka na Rusiju da prihvati mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, upozorivši da bi u suprotnom Moskvi mogle biti uvedene nove sankcije.

"Predsednik (Rusije Vladimir) Putin ne treba da ima nikakve sumnje da je EU spremna da preduzme nove mere da sankcioniše Rusiju", rekao je šef britanske diplomatije Vilijem Hejg pre sastanka u Luksembrugu s kolegama iz EU.

On je dodao da ne očekuje da će danas biti doneta takva odluka, ali da će pitanje eventualnog uvođenja novih sankcija Moskvi biti razmotreno na samitu EU u petak u Briselu.

"Nema nikave sumnje da je ova nedelja ključna za Ukrajinu", rekao je nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji večeras treba da otputuje u Kijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: