Šta znači vanredna situacija

Vanredna situacija proglašava se ako se proceni da se rizici ili posledie vanrednih događaja ili drugih opasnosti ne mogu sprečiti redovnim delovanjem službi.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

12:21

Default images

Zbog toga je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, posebne snage i sredstva uz pojačan režim rada, piše u Zakonu o vanrednim situacijam, a odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Vlada Srbije.

Zakonom je uređeno delovanje, proglašavanje i upravljanje vanrednim situacijama, kao i sistem zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, udesa i katastrofa, posledica terorizma, ratnih i drugih većih nesreća.

Regulisane su i nadležnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, jedinica lokalne samouprave i učešće policije i Vojske Srbije u zaštiti i spasavanju, zatim prava i dužnosti građana, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika u vezi sa vanrednim situacijama i organizacija i delatnost civilne zaštite na zaštiti, spasavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Pored primarnog, a to je zaštita ljudi i materijalnih dobara, zakon predvidja i finansiranje, inspekcijski nadzor, međunarodnu saradnju i druga pitanja od značaja za organizovanje i funkcionisanje sistema zaštite i spasavanja.

Za rukovodjenje u vanrednim situacijama, što podrazumeva usmeravanje pojedinaca, delova sistema i sistema zaštite i spasavanja, za teritoriju Srbije zadužen je Republički štab za vanredne situacije, koji obrazuje Vlada Srbije, za teritoriju autonomne pokrajine - pokrajinski štab, koji obrazuje izvršni organ autonomne pokrajine, a za teritoriju upravnog okruga - okružni štab za vanredne situacije, koji obrazuje Republički štab za vanredne situacije.

Gradski štab obrazuje skupština grada.

Definisane su i snage zaštite i spasavanja i to u štabovi za vanredne situacije, jedinice civilne zaštite, vatrogasno-spasilačke jedinice, policija, Vojska Srbije, oni čija je redovna delatnost zaštita i spasavanje, kao i privredna društva i druga pravna lica, zatim Crveni krst Srbije, Gorska služba spasavanja Srbije, i udruženja koja su osposobljena i opremljena za zaštitu i spasavanje.

U objekte i sredstva za zaštitu i spasavanje spadaju skloništa i drugi zaštitni objekti, skladišta, zaštitna i spasilačka opremu i orudja, oprema za osposobljavanje i obuku, prevozna sredstva, telekomunikacioni i alarmni uredjaji i drugi materijali koji se koriste za zaštitu i spasavanje.

Prema izveštaju Sektora MUP za vanredne situacije, u Srbiji je trenutno vanredna situacija u pet gradova i 13 opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: