Dačić: Ne licitiramo ambasadorima

Odluku ko će biti ambasador Srbije donosi Vlada Srbije i dok kandidat ne dobije agreman zemlje domaćina nije praksa da se licitira imenima, kaže Ivica Dačić.

Izvor: RTS, Tanjug

Sreda, 30.04.2014.

19:59

Default images

"Modernizacija srpske države podrazumeva jaku diplomatiju i prve obaveze će biti sastanak sledeće nedelje Komiteta ministara Saveta Evrope, potom sastanak u Solunu ministara država članica Evropske unije i država Zapadnog Balkana i krajem meseca sednica Saveta bezbednosti o Kosovu", rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"O tome nismo razgovarali i nismo doneli odluku", rekao je Dačić na konstataciju da su mediji već objavili ko će biti ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama. "Neće niko biti ambasador dok ne dobije saglasnost premijera i Vlade", istakao je Dačić.

Podestimo, dosadašnji ministar odbrane Nebojša Rodić rekao je da očekuje da će uskoro biti završena procedura nakon koje će biti postavljen na dužnost ambasadora Srbije u SAD. "Moje zanimanje je ambasador i sada se vraćam u Ministarstvo inostranih poslova gde očekujem realizaciju procedure potrebne za obavljanje dužnosti ambasadora Srbije u SAD", rekao je Rodić prilikom primopredaje dužnosti novoizabranom ministru odbrane Bratislavu Gašiću.

Dačić je, takođe, najavio profesionalizaciju ministarstva spoljnih poslova, a ambasadori, po njegovim rečima, moraju da budu ličnosti koje mogu da odgovore određenim zadacima.

Kada je reč o prioritetima spoljne politike Srbije, novi šef diplomatije je rekao da tu spada nastavak pristupnih pregovora sa EU.

Takođe treba očekivati i balansiranje između interesa Srbije da bude članica EU i pritisaka da se naša zemlja pridruži sankcijama protiv Rusije ili drugih prijateljskih zemalja.

Srbija ima principijelan stav i poštuje suverenitet članica UN i neće uvesti sankcije Rusiji, rekao je Dačić.

Naša zemlja će sledeće godine predsedavati OEBS i imaće veliku ulogu u medijaciji u sukobu u Ukrajini, naveo je on i dodao da namerava da 2015. godine zakaže sastanak članica OEBS na nivou šefova država i vlada u Beogradu.

Kada je reč o rotaciji ministara Zorane Mihajlović i Aleksandra Antića, Dačić kaže da je to bila ideja premijera.

Na pitanje da li odluka da Antić postane ministar energetike podrazumeva da Dušan Bajatović ostane na čelu "Srbijagasa", Dačić kaže da o tome nije razgovarao sa premijerom i da nikakav koalicioni sporazum nije potpisan. "Vučić nam je dao i više nego što bi neko i tražio u ovoj situaciji", rekao je Dačić, a kolegama u stranci kojima se to ne sviđa poručio da "mogu da idu u opoziciju".

Kada je reč o zaustavljanju partijskog zapošljavanja, Dačić se založio za profesionalizaciju. "Ja ne tražim nijednog direktora i ovi što smo imali smučili su mi se", rekao je on.

Kada u Americi pobedi jedan predsednički kandidat, 10.000 ljudi se spakuje i ode, a dođe novih 10.000 ljudi. Ali to treba odvojiti od potrebe da u nekim stvarima budu profesionalci, rekao je on.

Na pitanje kako komentariše to što su kadrovi SPS na čelu preduzeća kao što su "Dunav osiguranje", "Srbijašume", "Galenika", "Srbijagas", koji su gubitaši, i AMSS u kojem su izbili sukobi, Dačić kaže da nije siguran da su i druga javna preduzeća uspešno poslovala, a da generalni sekretar AMSS Aleksandar Nikačević jeste član SPS, ali da nije po toj liniji postavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: