Obama ne veruje Rusima

Vašington -- Povodom dogovora na sastanku o Ukrajini u Ženevi, američki predsednik Barak Obama izrazio je skepticizam u pogledu ruskih obećanja za deeskalaciju situacije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Američki predsednik je, na improvizovanoj konferenciji za novinare, nagovestio kako su SAD i njeni saveznici spremni za uvođenje dodatnih sankcija, ukoliko se Moskva ne bude pridržavala datih obećanja. Obama nije ulazio u detalje oko prirode tih sankcija, prenosi AP.

"Sada se postavlja pitanje da li će oni (Rusi) upotrebiti svoj uticaj, koji su koristili na remetilački način, tako da se obnovi izvestan red, kako bi Ukrajinci mogli da održe izbore, napreduju s reformama u oblasti decentralizacije koje su predložili, da se stabilizuje njihova privreda i da ponovo krenu stazom rasta i demokratije, kao i da li će biti poštovan njihov suverenitet?", istakao je Obama.

Američki predsednik je rekao kako Rusija ima na hiljade vojnika na granici sa istočnom Ukrajinom, što je nazvao "merom zastrašivanja", kao i da SAD i "ostali" veruju da je Rusija "umešana u haos" koji se u poslednje vreme proširio u južnim i istočnim oblastima Ukrajine.

Obama je izrazio nadu da će se Rusija u narednih nekoliko dana pridržavati dogovorenog, ali da, kako je rekao, imajući u vidu njeno ranije ponašanje, ne veruje kako se na to može računati i kako je zbog toga nužno da SAD i njeni saveznici budu spremni da odgovore na pokušaje Rusa da se umešaju u situaciju na jugu i istoku Ukrajine.

Na četvoročasovnom susretu o Ukrajini šefova diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i Evropske unije u Ženevi usvojen je dokument o deeskalaciji. Dogovoreno je da se krene u nacionalni dijalog, razoružaju sve nelegalne oružane formacije i da se zgrade vrate legalnim vlasnicima.

V.d. premijera Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je ranije danas da Rusija pokušava da ometa predsedničke izbore u Ukrajini zakazane za 25. maj, kao i da stalno podstiče tenzije.

Za to vreme, grupa ljudi naoružana kalašnjikovima, za koju se pretpostavlja da je proruski orijentisana, preuzela je televizijski toranj Andrijivka, u istočnoj Ukrajini, ukinula ukrajinske kanale i pustila ruske, na kojima je prikazivan govor Vladimira Putina.

strana 1 od 488 idi na stranu