Donjeck: Zauzeli TV toranj

Kijev -- Grupa ljudi naoružana kalašnjikovima, za koju se pretpostavlja da je proruski orijentisana, preuzela je televizijski toranj Andrijivka, u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ova naoružana grupa je na tornju, severno od Donjecka, isključila ukrajinske kanale i uključila ruske, na kojima se gotovo stalno emituje maratonsko telefonsko uključenje u program ruskog predsednika Vladimira Putina, javio je Rojters.

Zaposleni u ovom tornju objašnjavaju, kako prenosi britanska agencija, da je grupa pristigla kolima i zaplašila čuvare pucnjima u vazduh. Potom su inženjeri, koji su takođe bili u ovoj grupi, isključili ukrajinske kanale i uključili pet ruskih, među kojima Rusija1, Rusija 24 i ORT.

U ruskim programima koji se iz pomenutog TV tornja emituju u radijusu od 70 kilometara i koje hvata oko dva miliona ljudi, Putin napada politiku novih ukrajinskih, prozapadnih lidera i podstiče stanovništvo koje govori ruski jezik da se bori za svoja prava, prenosi Rojters.

Radiodifuzni organi u Kijevu pokušavaju da isključe emitovanje ruskog programa sa Andrijivke, ali zasad u tome ne uspevaju, izjavio je jedan ukrajinski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Krajem marta odlukom jednog kijevskog suda provajderi su pozvani da privremeno ukinu emitovanje nekih ruskih informativnih programa zbog, kako je rečeno, "širenja potencijalno štetne antidržavne propagande".

Na desetak lokaliteta u Istočnoj Ukrajini, koju naseljava stanovništvo koje pretežno govori ruski, došlo je do pobuna u kojima su okupirane neke državne zgrade, uključujući i policijska sedišta.

Pobunjenici traže da se održi referendum o statusu ovog regiona Ukrajine, navodi Rojters.

strana 1 od 488 idi na stranu