Bela kuća: Sporazum je privremen

Iran obećao da neće obogaćivati uranijum iznad nivoa od pet odsto u narednih šest meseci, saopštila je danas Bela kuća.

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

11:59

Default images

U saopštenju se navodi i da će Iran demontirati "tehničke veze" koje bi omogućile obogaćivanje uranijuma iznad te granice i da se obavezao da će neutralisati zalihe uranijuma obogaćenog skoro 20 odsto tako što će ga u narednih šest meseci oslabiti do ispod pet odsto.

Bela kuća je naglasila da je ovaj šestomesečni sporazum privremen i da Iran mora da učini mnogo više kako bi izdejstvovao ukidanje sankcija koje su mu nametnute i uverio svet da ne želi nuklearnu bombu.

"Kada je reč o sveobuhvatnom rešenju, ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", navodi se u saopštenju i ističe da ovaj prvi korak ističe za šest meseci i ne predstavlja prihvatljivo konačno rešenje za SAD i ostale svetske sile uključene u pregovore sa Iranom.

Bela kuća je navela i da je Iran pristao da neće postavljati nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma u postrojenju Fordov i da one koje već ima u Natancu neće pokretati, javio je AFP.

U skladu sa dogovorenim, SAD i ostalih pet svetskih sila - Rusija, Francuska, Britanija, Kina i Nemačka, ublažiće sankcije Iranu u iznosu od sedam milijardi dolara, navodi Bela kuća.

Američka administracija kaže da se Iran neće suočiti sa novim sankcijama u narednih šest meseci ukoliko se bude držao svojih obaveza.

Teheran je, takođe, obećao da neće pokretati reaktor u Araku i da će inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obezbediti svakodnevni pristup postrojenjima u Fordovu i Natancu.

Zasad nisu sasvim jasni detalji dogovora iz Ženeve, a Teheran tvrdi da se sporazumom priznaje iranski nuklearni program i da je to "poslednji korak" da se sve sankcije uvedene protiv njega ukinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: