Inspekcija zatvorila "Zlatnu varoš"

Beograd -- Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je rad privrednom društvu "Zlatna varoš" d.o.o posle masovnog trovanja đaka u šest beogradskih škola.

Izvor: B92, Blic, Tanjug
Podeli

Sanitarni inspektori obavili su vanredni sanitarni nadzor u restoranu “Zlatna varoš” i doneli usmeno rešenje kojim im se zabranjuje rad. Zabrana je stupila na snagu.

"Od danas korišćenje prostorija opreme i uređaja u kuhinjskom bloku restorana zbog ukrštanja čistih i prljavih puteva se zabranjuje dok se ne obezbedi adekvatna prostorija za pranje i sušenje posuda za transoport pripremljene hrane,- rekao je za "Blic" Radosav Mitrović, šef odseka za sanitarni nadzor Beograd u Ministarstvu zdravlja.

On je naveo da će dalje sankcije ovog dobavljača hrane zavisiti od rezultata istraživanja Gradskog zavoda za javno zdravlje i laboratorijskih rezultata briseva koji su uzeti i kojim se potvrđuje sanitarno-higijensko stanje u objektu, kao i uzoraka hrane..

Većina dece koja su se otrovala hranom u šest beogradskih škola puštena su iz bolnice na kućni oporavak. U međuvremenu, prve analize pokazuju da je uzrok trovanja stafilokokna infekcija.

Juče po podne hodnici u Dečjoj bolnici u Tiršovoj i u Dečjoj bolnici na Zvezdari bili su puni malaksale dece, koja su povraćala i žalila se na bolove u stomaku. Međutim, dan nakon što je više od 90 njih završilo u bolnici situacija se vraća u normalu. Sve nadležne zdravstvene i sanitarne inspekcije su bile u školi i utvrdile da uzrok tegoba nije tu i da su sanitarni uslovi odlični. Međutim, naredna dva dana neće se služiti hrana u školama.

"Deci je pozlilo posle ručka, a na meniju su bile špagete sa bolonjeze sosom", kaže Olivera Korošec, direktorka OŠ "Milena Pavlović Barili".

Hranu je danas poslednji put u školu trebalo da donese restoran "Zlatna varoš", pošto ugovor za ovu školsku godinu nije potpisan sa njima, već s restoranom "Šareni mačak", koji je u postupku javne nabavke, obavljene u septembru, bio najpovoljniji.

"Stafilokoka je najverovatnjji uzrok zdravstvenih tegoba skoro stotinu beogradskih osnovaca. Reakcija na nju je burna i kratkotrajna, a posledica uglavnom nema, pa su skoro sva deca već danas kod svojih kuća. Samo je jedno dete zadržano do sutra u bolnici Olge Dedijer - na posmatranju. Noćas ih je najviše bilo u Dečjoj bolnici u Tiršovoj", kazala je direktorka Korošec.

Zoran Radojičić, direktor Dečje bolnice u Tiršovoj, navodi da bi detaljni rezultati uzetih uzoraka trebalo da budu poznati uskoro.

"Tek tada će biti potpuno jasno šta je uzrok i ko je odgovoran. Kako je najavio ministar prosvete, odgovaraće svi koji su učestvovali u lancu pripreme, kontrole i distribucije hrane, ukoliko se dokaže njihova odgovornost, poručuje Radojičić.

Podsetimo, hrana je u školu "Milena Pavlović Barili" i još pet osnovnih škola stigla iz restorana "Zlatna varoš" čije usluge koristi ukupno 21 škola. U 15 škola nema zabeleženih slučajeva trovanja. Ipak, zbog slučajeva obolevanja dece hrana tog dobavljača neće biti isporučivana školama, sve dok se ne utvrdi pravi razlog trovanja dece.

Društvo za ugostiteljske usluge ''Zlatna varoš" negiralo je da na bilo koji način ima veze sa trovanjem učenika. Pripremljeni su obroci za 2.300 đaka u 21 beogradskoj osnovnoj školi i svim školama isporučeno je isto jelo za obrok. Sve obroke pripremalo je isto osoblje u istoj kuhinji, sa namirnicama istog porekla, u istim posudama.

Ministar: Trovanje dece ne sme da se ponovi

Ministar prosvete Tomislav Jovanović poručio je danas da se nemili događaj kada su u beogradskim osnovnim školama otrovana deca ne sme ponoviti.

“Neko je preuzeo pravo da nam otruje 100 dece. Mi ćemo sve učiniti da se to nikada ne ponovi, to ne sme da se dešava u Srbiji”, rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

Ministar je rekao da je zadovoljan što je zdravstvena služba delovala na pravi način kako ne bi nastale veće posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu