DS u Beogradu prolazi kao u Zemunu

Predsednik beogradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović kaže da se vlast gradonačelnika Dragana Đilasa u Beogradu prethodnih godina bavila jedino rušenjem grada.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.09.2013.

14:07

Default images

Predsednik Skupštine Srbije došao je oko 13.30 u Skupštinu grada Beograda. On je novinarima koji prate rad gradskog parlamenta, na čijem je dnevnom redu smena gradonačelnika Đilas,a rekao da je zaduženost glavnog grada mnogo veća nego što tvrde demokrate.

Stefanović kaže da je neverovatno ono što se moglo danas čuti od Dragana Đilasa u gradskom parlamentu i da su odbornici DS izneli neistinite podatke o zaduženju Beograda.

Govoreći o kreditima koje je grad uzimao prethodnih godina, Stefanović je kazao da su najveća zaduženja bila tokom 2009, 2010. i 2011. godine i da su ona veća od 644 miliona evra, i to ako se ne računaju dugovi javnih preduzeća. "To je mnogo više od 400 miliona evra, koliko demokrate tvrde da je zaduženje grada", rekao je Stefanović i izrazio bojazan da ukupni dug čak premašuje 800-900 miliona evra.

Stefanović je naglasio da je primetan i pad prihoda javnih preduzeć, i kao potvrdu toga naveo primer JP "Parking servis" koje je 2009. imalo prihod od 342.000 evra, koji je u 2012. pao na oko 58.000 evra.

On je rekao i da će na sledećim izborima u Beogradu DS biti "ubedljivo potučena" i da će imati ispod 15 odsto glasova.

"DS će na sledećim izborima biti potučena kao što je bila potučena i na lokalnim izborima u Zemunu, imaće ispod 15 odsto, ako ne budu pali na zemunski rezultat", rekao je Stefanović.

On kaže da se u stranci još nije razgovaralo o načinu upravljanju Beogradom u narednom periodu nakon smene Đilasa, ali je poručio Beograđanima da će grad funkcionisati i bolje nego za vreme vlasti Đilasa.

SNS će, prema njegovim rečima, stvoriti ozbiljan tim za Beograd, koji će raditi na smanjenju duga u glavnom gradu.
Tanjug
Stefanović je naveo i podatak da je gradski budžet do 2008. bio u suficitu koji se kretao i milijardu evra godišnje, a da je sada po 500 miliona evra u deficitu, rekavši da je lako od kredita graditi, ali da je teško nešto sam stvarati.

Osvrnuo i na kako kaže "afere koje su potresale glavni grad" navodeći kao primer "Vodovod i kanalizaciju", seču 400 platana, kao i nameštanje tendera, ocenivši da je "rušenje Beograda skandalozno".

On je rekao i da ga iznenadilo da će Đilas uopšte imati hrabrosti da govori o promeni izbornog sistema i dodao da se stiče utisak da govore "bar dva Đilasa, a da se ne zna koji je koji".

Prema njegovim rečima, jedan od te dvojice je svojevremeno kao ministar promenio zakone po kojima se gradonačelnik bira u skupštini, i onda "volšebno postao gradonačelnik" kojem taj sistem nije smetao dok se sada javlja drugi koji bi naprasno da taj izborni sistem menja.

Stefanović je rekao da smena gradonačelnika nije "nikakva otimačina" već upravo demokratija koju su Đilas i njegova stranka predložili, a koju sad hoće da menjaju.

On je na kraju poručio građanima da će se SNS odgovorno odnositi prema Beogradu.

"Grad će funkcionisati - to ne zavisi od Dragana Đjilasa. SNS neće dozvoliti da Beogradjani snose posledice lošeg vodjenja Dragana Đilasa", rekao je on.

Prema njegovim rečima, SNS nije podnela predlog za promenu vlasti u Beogradu zbog same vlasti ii još jedne fotelje nego zarad interesa Beogradjana, dodajući da su naprednjaci u prethodnih godinu dana dokazali da su im Srbija, Beograd i gradjani prioritet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: