"Jedinstvena lista do septembra"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun izjavio je da očekuje da će jedinstvena srpska lista sigurno biti formirana i predata do 4. septembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.08.2013.

15:05

Default images

Ako se na vreme ne prikupi dovoljan broj potpisa koji podržavaju listu, biće omogućeno da se naknadno predaju, rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima zajedničkom srpskom listom za lokalne izbore na Kosovu 3. novembra, koju će podržati Beograd, stvara se neraskidiva veza u srpskim opštinama, ali i sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Takođe, upućuje se snažna ohrabrujuća poruka srpskom narodu da izađe na izbore, jer je to stav vlade i nadležnih institucija", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, izlazak na lokalne izbore na Kosovu sa zajedničkom listom sprečio bi da prištinske vlasti eventualno zloupotrebe izborne rezultate, odnosno da srpske stranke koje su pod uticajem Prištine ne remete formiranje Zajednice srpskih opština.

Drecun je rekao da se radi na formiranju liste iza koje će stajati Beograd i dodao da je najvažnije da će iza nje stajati Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

"Sigurno je da će biti formirana jedinstvena lista i to ne samo za sever, već i za celo Kosovo i Metohiju", rekao je Drecun i dodao da je lista otvorena i za druge stranke.

Kako je naveo, za učešće na jedinstvenoj listi zainteresovani su Socijaldemokratska partija Srbije i Srpski pokret obnove.

Drecun je kazao da je funkcioner Demokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio da će ta stranka takođe formirati listu, koja će najverovatnije biti samostalna.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić kaže da će Jedinstvenu srpsku listu predati Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kostić je izjavio Tanjugu da kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji nije još predata nijedna srpska lista za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ali da su konsultacije u toku.

U Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini Tanjugu je potvrđeno da do sada nije predata nijedna srpska lista za izbore 3. novembra. U CIK-u je takođe rečeno da se do danas nije prijavila nijedna nova srpska građanska inicijativa ili grupa građana.

Jedna druga jedinstvena srpska lista, koja nosi naziv "Vidovdan" ovog će puta podržati Bojana Stojanovića kao kandidata za gradonačelnika Gračanice.

On tu funkciju i sada obavlja jer je pobedio na izborima održanim prema kosovskim zakonima 2009. godine, kada je bio kandidat Srpske liberalne stranke sa liste "Vidovdan", koja je sada preimenovana u Jedinstvenu srpsku listu "Vidovdan".

Predsednik političke grupacije Jedinstvena srpska lista "Vidovdan" Vidak Ristović, koji je i nosilac te liste, za Tanjug kaže da su Stojanovića za novi mandat, sada kao kandidata JSL "Vidovdan", kvalifikovali rezultati u prethodne četiri godine, ali i podrška koju su kao lista dobili od Jedinstvene Srbije.

Ristović dodaje da s obzirom na uticaj koji kao stranka imaju na centralnom Kosovu već uveliko rade i sarađuju sa ostalim srpskim političkim partijama na KiM i učiniće, kako kaže, sve da i ostale stranke i građanske inicijative daju neograničenu podršku njihovom kandidatu Stojanoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: